Portal cu literatură pentru copiii români din Ucraina

Portal cu literatură pentru copiii români din Ucraina

Portalul ”Literatură Copii” propune scriitorilor de limba română spații editoriale pentru copii din Bucovina, în care pot fi publicate în format electronic poezii, povești, povestiri sau alte creații destinate celor mici. Ele vor fi publicate alături de cele ale scriitorilor din România sau Republica Moldova.

Portalul a creat și secțiunea ”Micii scriitori”, destinată elevilor cu talent literar.

”Portalul nostru este destinat copiilor din România și din toate comunitațile românești, îndeosebi cele istorice, din preajma granițelor. Regretăm dispariția prestigioaselor reviste Făgurel și Recreația Mare, dar îi asigurăm pe cititorii din Cernăuți, din Odessa, din Transcarpatia și de pretutindeni că portalul nostru le stă la dispoziție. Avem un fond de peste 300 de poezii pentru copii în limba română și 200 de povești, basme, povestiri, multe dintre ele inedite. Pot fi urmărite și materiale audio-video, inclusiv teatru radiofonic, lecturi ale unor creații literare (chiar și ale unor copii) sau interviuri cu scriitori și alte personalități”, a declarat scriitorul de literatură pentru copii Petre Crăciun, directorul portalului.

Publicațiile în limba română pentru copii Făgurel și Recreația Mare, apărute în regiunea Cernăuți după 1990, și-au încetat apariția, iar noul portal vine să suplinească acest gol educațional pentru copii din școlile cu predare în limba română.

Despre încetarea apariiei celor două publicații pentru copii a vorbit scriitorul și jurnalistul Vasile Tărâțeanu, de la Cernăuți, cu prilejul participării sale la cel de-al treilea Forum al Românilor de Pretutindeni de la București: ”Statul ucrainian nu acordă fondurile pentru achiziție de carte, iar cele care sunt aduse din România trebuie să treacă printr-o adevărată cenzură. Copiii noștri nu au ce citi. Editurile de stat nu tipăresc în limba română. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a sprijinit revista Făgurel câțiva ani. Apoi Departamentul nu a mai avut fonduri, iar cele două reviste au dispărut. De exemplu, Făgurel nu mai apare de trei ani. Dacă dispare un alt ziar este o pierdere, dar dacă dispare un ziar pentru copii nu poate nimeni acoperi aceasta pierdere”.

Primul scriitor care va începe să publice pe portalul ”Literatură Copii” este chiar Vasile Tărâțeanu.