”Portrete lipsite de memorie” la galeria berlineză Fantom

”Portrete lipsite de memorie” la galeria berlineză Fantom

Institutul Cultural Român Berlin prezintă în perioada 24 – 28 aprilie 2018, la galeria berlineză Fantom, o expoziție inedită a lui Christian Paraschiv, unul dintre cei mai cunoscuți artiști români pe plan international. Expoziția se desfășoară simultan cu Gallery Weekend Berlin, manifestare care se bucură deja de o importantă tradiţie pe scena artistică din Berlin, fiind vizitată de un număr important de colecţionari, curatori şi iubitori de artă.

Vernisajul expoziției a avut loc pe 24 aprilie, de la orele 19.00, prilej cu care a fost lansat și albumul ”NOMOS/ Cristian Paraschiv”, dedicat creației artistului. Abumul cuprinde texte în engleză și franceză scrise de Alain Oudin, Sebastien Gokalp, Jannick Thiroux și a fost publicat la editura Institutului Cultural Român în anul 2017.

Expoziția prezintă o serie de lucrări ce ilustrează o experienţă profund personală, care se transformă într-una colectivă: cea a depersonalizării. Uitarea este naturală, o ştergere – sau, uneori, o alterare a memoriei, care se instalează întotdeauna odată cu trecerea timpului. Depersonalizarea este însă un proces nenatural, traumatic, catalizat de aspecte societale; în comunism – potenţat de continua şi obligatoria alterare a trecutului, în capitalism – de consumerismul uniformizant şi ignorant al valorilor perene. Pornind de la un set de fotografii vechi, premergătoare celui de-al doilea război mondial, unele, de familie, altele ale unor necunoscuţi, Christian Paraschiv realizează o serie de ”portrete lipsite de memorie”, repictate până la dispariţia formelor recognoscibile, pâna la ştergere, la depersonalizare, condamnate la uitare.

Christian Paraschiv a părăsit România în anul 1986 și s-a stabilitt la Paris. De-a lungul anilor a participat la numeroase expoziţii internaţionale în Franţa, Spania, Belgia, Germania, SUA, Olanda şi Japonia.