Portugalia și Italia prezintă la Timishort o serie de scurtmetraje reprezentative

Portugalia și Italia prezintă la Timishort o serie de scurtmetraje reprezentative

Ediția a 8-a a Festivalului Internațional de Film Timishort aduce în secțiunea Focus o selecție de scurtmetraje din Portugalia, precum și filmele regizoarei italience Grazia Tricarico. Timishort este organizată de Asociația Română a Filmului Independent (ARFI) din Timișoara cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Timișoara și al Centrului Național al Cinematografiei.

Născută în Apulia (sudul Italiei), Grazia Tricarico a absolvit, la Milano, literatură şi filozofie, cu o calificare în istorie şi critică cinematografică (studii avansate de film). După o carieră ca artist video şi monteur, în 2013, a absolvit regia la Centrul experimental de cinematografie (Academia Naţională de Cinema din Italia), în Roma. A scris şi a regizat: „Michele Nella Terra” (2012, documentar, 35’), „Bios” (2013, film SF, 15’), „Mona Blonde” (2014, dramă, 11’), „Persefone” (2014, dramă, 18’), „Ego Devorem” (2016, film experimental, 8’), „Spectra” (titlu în lucru, film SF, post-producţie). Scurtmetrajele sale au fost selectare în numeroase festivaluri internaţionale de film, inclusiv cele din Toronto, Atlanta, Clermont-Ferrand, Locarno, Veneţia, Edinburgh, Torino.

În cadrul Focus on Grazia Tricarico, la Timișoara pot fi văzute 4 filme ale regizoarei:

Persefone (2014) Trupul neajutorat. Chinul unei nevoi ancestrale. Instinctul vieții și fascinația morții. Nicandro, sedus de zeița Persefona, nu poate decide asupra naturii sale.
Mona Blonde (2015), povestea unei culturiste aflată în ajunul unei competiții internaționale majore. O mutație neașteptată a trupului ei îi va distruge aparentul echilibru mintal, târând-o într-un coșmar.

Ego Devorem (2016) O inspirație asupra identității feminine, o identitate ce trebuie să se remodeleze întrun orizont în permanentă schimbare.
BIOS (2013) – Prin intermediul „Tratamentului”, „Bios” transformă oamenii în „datornici”: niște creaturi ataraxice obligate să contribuie la un ciclu obositor de producție.
Portugal Film, instituția responsabilă cu promovarea filmului portughez la nivel internațional, aduce la Timișoara șase scurtmetraje reprezentative. Din programul Focus Portugalia vor face parte:

Vânătorul de revoluții / A Caça Revoluções (r: Margarida Rêgo), un scurtmetraj ce explorează relația dintre două generații, dintre două perioade diferite, dintre două lupte diferite.
Bărcile / Los Barcos (r: Dominga Sotomayor) este povestea unei actrițe chiliane în vârstă de 50 de ani, ce călătorește în Lisabona, pentru a reprezenta un film în care are un rol secundar, pentru că nimeni altcineva nu era disponibil să meargă.
Despărțirea / Despedida (r: Tiago Rosa-Rosso) – Trei prieteni stau pe plajă. E ultima zi de vară, luna răsare. Unul dintre ei decide să-și țină respirația până când luna apare în întregime pe orizont.
Șoferul de camion / O Rebocador (r: Jorge Cramez) – Șoferul unui camion de remorcare ia cu mașina un șofer mai tânăr ce tocmai ce a scăpat nevătămat din mașina sa galbenă sport, care e dusă acum la groapa de gunoi.
Înghițituri / Swallows (r: Sofia Bost ) – Sara s-a mutat în Londra pentru a-și găsi de lucru în proiectare grafică, dar rămâne blocată în bucătăria unui restaurant. Astăzi, după încă un refuz, realitatea vieții sale se afundă.
Lecția de condus / Aula de Condução (r: André Santos & Marco Leão) – În timp ce un adolescent învață să șofeze, o femeie își plimbă bătrânul câine prin pădure. Pe măsură ce se lasă seara, ea își dă seama că nu e prea târziu să acționeze.