Portul popular românesc, prezentat la Beijing

Portul popular românesc, prezentat la Beijing

ICR Beijing organizează în perioada 31 mai – 8 iunie 2017, în patru orașe din China, Beijing, Hangzhou, Shanghai și Tianjin, evenimentul „Port, tradiții și obiceiuri la români” care va cuprinde conferința „Valoare patrimonială şi spirituală: portul popular românesc” susținută de doamna Irina „ Cajal Marin, subsecretar de stat la Ministerul Culturii din România, piesa de teatru „Poveste românească sau Cântecul Dorului”, ateliere meșteșugărești și expoziție de ie.

Evenimentele vor avea loc la Universitatea de Design Vestimentar și la Academia Centrală de Arte din Beijing, în data de 31 mai, la Centrul de Artă din Hangzhou în perioada 2 – 3 iunie, la Universitatea Donghua din Shanghai în data de 3 iunie, la Centrul Cultural al Primăriei Districtului Hexi din Tianjin, în data de 6 iunie și la sediul ICR Beijing, în data de 7 iunie.

Delegația artiștilor va fi condusă de subsecretarul de stat Irina Cajal Marin. La evenimente va participa Ioana Drăgan, director general al Direcției Generale a Reprezentanțelor din Străinătate – ICR, cu ocazia invitației primite din partea chineză de a fi prezentă la cel de-al doilea Forum China – CEEE despre industriile culturale creative, în perioada 28 mai – 1 iunie.

Spectacolul „Poveste Românească sau Cântecul Dorului” este unul inspirat din basmele populare româneşti, este o oglindă a vieţii rurale de odinioară, în care se îmbină: dansuri, cântece, maşti tradiţionale, blesteme vechi, descântece dar şi costume populare. Tema principală a spectacolului este readucerea în prim-plan a obiceiurilor româneşti uitate. Spectacolul nu se adresează unei anumite categorii de vârstă, este o poveste atât pentru copii cât si pentru părinti, plină de morale despre viață, despre cum trebuie să fim și să învățăm să trăim frumos.

Valorile culturale au nevoie de o actualizare permanentă si de o traducere, pe cât posibil, în limbaj artistic contemporan, care să le facă interesante și accesibile publicului actual. Montarea piesei se va face în limbaj teatral folosind cuvântul, corporalitatea actorilor, dansul și măștile.

Din distribuția piesei fac parte: Viorel Ionescu, Iulia Samson, Răzvan Rotaru, Ovidiu Ușvat, Raluca Botez. Ei sunt actori tineri, absolvenți ai prestigioaselor școli de teatru din România.

Atelierele meșteșugărești vor fi prezentate de trei meșteri populari, renumiți, care au mai expus în străinătate, Cristina Delciza Mareș, Iulia Goran și Mihaiu Robert Constantin. Meșteșugarii vor face demonstrații de artă tradițională românească vor dărui vizitatorilor mici obiecte de artizanat deja realizate și aduse în China. În timpul acestor ateliere, Mihaiu Robert Constantin va cânta la câteva instrumente de suflat, confecționate chiar de el, evenimentul devenind mult mai interesant.

Tezaurul etnografic și folcloric românesc este plin de originalitate: arhitectura satelor, prelucrarea lemnului, portul popular, arta decorării obiectelor, manifestări etno-culturale și religioase tradiționale, comunități cu viața rurală tradițională, costumul popular are și va fi puternic mesaj social, el comunică și date de ordin național, simbol al unui popor.

România posedă un important și complex tezaur folcloric, cunoscute prin frumusețea și marea lor varietate, constituie o parte din acest tezaur alături de cântece, fabule, legende și poezii populare.

Expoziția, atelierele meșteșugărești, reprezentația teatrală au ca scop prezentarea obiectelor tradiționale și autentice, obiceiurilor și datinilor românești. Totodată, prin organizarea acestui eveniment major, ICR Beijing oferă o perspectivă asupra bogăției și tradiției culturale românești.