Posibile manifestații cu ocazia zilei de 1 Mai la Istanbul

Posibile manifestații cu ocazia zilei de 1 Mai la Istanbul

Cetăţenii români care călătoresc în Istanbul, la data de 1 mai 2017, în zona bd. Istiklal şi a Pieţei Taksim, sunt sfătuiți să fie prudenți şi să se delimiteze de orice acţiune de protest care ar putea izbucni. În contextul celebrării zilei de 1 Mai, există posibilitatea organizării unor demonstraţii ad-hoc în Piaţa Taksim. Zonele cu risc sporit de apariţie a unor manifestaţii sunt Piaţa Taksim şi străzile adiacente, precum şi bd. Istiklal.

Din motive de siguranţă, autorităţile de la Istanbul nu au aprobat anul acesta desfăşurarea de manifestaţii, dar există posibilitatea ca accesul în zona Pieţei Taksim să fie restricţionat circulaţiei de către poliţie la această data, avertizează MAE.

Cetăţenii români afectaţi de situaţie, pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Istanbul: +902123583541, +902123580516 şi +902123583537, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al oficiului consular al României la Istanbul:+905335420695.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet http://istanbul.mae.ro şi  www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.