Post-Brexit, firmele japoneze s-ar putea reloca în România

Post-Brexit, firmele japoneze s-ar putea reloca în România

Prim-ministrul Mihai Tudose a prezentat atuurile pe care România le are pentru atragerea investițiilor nipone în cadrul unei întrevederi, la Palatul Victoria, cu Nobuo Kishi, ministrul de stat nipon pentru afaceri externe, aflat în vizită în România.Printre acestea, au fost enunțate creșterea economicムsolidă, cu prognoze încurajatoare pentru urmăƒtorii ani, calificarea forței de muncăƒ, un puternic sector IT, dar și poziția geograficムoportunムpentru intrarea produselor japoneze pe piața europeanăƒ. Alte domenii de potențial interes pentru investitorii niponi în România, evocate în cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria, inclusiv în contextul BREXIT și al eventualelor relocăƒri ale firmelor japoneze din Marea Britanie, sunt sectorul bancar, transporturile și infrastructura, industria auto, agricultura și turismul.

România este o țară sigură și foarte stabilă din punct de vedere politic și din punct de vedere fiscal, având un mare potențial de atragere a investițiilor străine. Dezvoltarea relațiilor cu Japonia este o prioritate specială pentru România, inclusă și în Programul de Guvernare și avem interes pentru ridicarea relațiilor româno-nipone la nivelul de parteneriat strategic”, a declarat premierul Mihai Tudose.

De asemenea, s-a discutat și despre progresele înregistrate în realizarea proiectului tronsonului de metrou M6 Gara de Nord – Aeroportul Otopeni, pentru care Guvernul a adoptat de curând o hotărâre referitoare la coridorul de expropriere necesar realizării tronsonului.

La rândul său, oficialul nipon a subliniat că România reprezintă pentru Japonia un partener de importanță strategică din punct de vedere al cooperării economice și comerciale, având în vedere inclusiv creșterea economică menționată de premierul Mihai Tudose.

Sper că România va fi considerată de mediul de afaceri din Japonia o piață foarte atractivă pentru investiții. Șansele de cooperare economică și comercială între țările noastre vor fi și mai mari după intrarea în vigoare a Acordului de parteneriat strategic şi liber-schimb dintre Japonia și Uniunea Europeană”, a declarat Nobuo Kishi.

Japonia este, la ora actuală, cel mai mare investitor în România dintre țările Asiei. Cele circa 150 de companii nipone prezente în România au creat mai mult de 38.000 de locuri de muncă.