Povestea unei studente ambițioase. Din Vaslui la Londra pentru a face performanță

Povestea unei studente ambițioase. Din Vaslui la Londra pentru a face performanță

Foto: bzi.ro

Originara din Vaslui, Mădălina Tudorache a fost unul dintre elevii model – olimpica la fizică, șefă de promoție, cu 10 pe linie, și la Școala Gimnazială ”Alexandra Nechita”, dar și Liceul ”Mihail Kogălniceanu ”, iar inîn  prezent Mădălina este studentă la una dintre cele mai prestigioase universități ale lumii, Imperial London, unde studiază fizica.

”Mi-a plăcut ceea ce faceam și de aceea am investit mult timp și efort, în special în fizică, dar și în alte materii precum matematica, chimia, biologia. Eu personal nu am simțit niciodată răutăți de tipul ”tocilara”, probabil și datorită cadrului în care am învățat într-un liceu competitiv și eram într-o clasă care făcea performanțe, fapt care mă încuraja să dau ce-i mai bun”, povestește Mădălina.

Și ca de obicei, și în drumul pe care l-a urmat Mădălina spune că a simțit că a fost îndrumata spre viitor de profesori de fizică, Dyana Cruceanu și Cătălin Ignat, care au contribuit decisiv în alegerile sale privind viitorul.

”În clasa a VII-a, doamna profesoara de fizică Dyana Cruceanu m-a întrebat dacă vreau să rezolv câteva probleme de fizică, suplimentare. Nu aveam de gând să le rezolv, dar tata le-a găsit și a propus să le rezolvam împreună. Mi-a plăcut foarte mult să le rezolv și am început să le fac singură după aceea. Astfel, am realizat nu numai că îmi plăcea fizica, dar mă și pricepeam la ea”, spune tânăra.

După ce a absolvit liceul, Mădălina Tudorache a ales să studieze la Imperial London pentru că este o universitate de prestigiu, aflată în top 10 în lume, care îi oferă o multitudine de avantaje și oportunități în domeniul fizicii. ”Să fii student în Londra este greu, dar și foarte distractiv” mărturisește fosta olimpică a Vasluiului: ” Sunt mereu ocupată și am realizat cât de important este să știi cum să-ți echilibrezi studiile cu viața socială, mai ales ca Londra oferă atât de multe atracții. Imperial oferă cursuri de limbi straine pe lângă materia obligatorie și am ales să învăț limba japoneză – astfel am ocazia să învăț și despre cultura interesantă a acestei țări.

Îmi place să citesc beletristică, fantasy sau science fiction, și uneori fac astronomie pentru amatori. Din păcate, vremea și poluarea luminoasă din Londra nu mi-o permit prea des. Îmi petrec timpul cu prietenii, mergem la filme, ieșim în oraș ”, povestește Mădălina.

Mădălina afirmă că acomodarea la facultatea britanică nu a fost grea deloc, pentru că Imperial College este o facultate cu profil internațional, care integrează foarte bine diferite culturi. Sistemul de învățământ este bine pus la punct și, în opinia ei  îi creează un cadru perfect pentru dezvoltarea personală.

”Materia de liceu în România este mult mai stufoasă decât cea din Marea Britanie. Pentru mine, primul an de facultate a fost în mare o recapitulare a materiei din liceu, cu câteva excepții. Unii dintre colegii mei britanici râdeau că probabil în România ne învață și cum să pilotam avioane, dat fiind cât de multe chestii făcusem deja în liceu”, spune Mădălina.

În viitor, după absolvirea studiilor universitare, Mădălina dorește să-și împlinească menirea  în domeniul cercetării. Nu este încă hotărâtă în ce ramură a fizicii, însă are o listă de opțiuni: astrofizica, relativitate sau unele părți ale mecanicii cuantice.

Nu crede că s-ar mai putea întoarce în România, după ce a cunoscut la fața locului oportunitățile de dezvoltare personală oferite de Marea Britanie cuiva care a studiat la Imperial College.

”Îmi este dor de familie și prieteni, dar nu regret plecarea din România. Viața în Londra e o aventură: mi-am făcut noi prieteni, am devenit mai  independentă și am adoptat o nouă cultură”, a conchis Mădălina Tudorache. Sursa: bzi.ro