Povești românești la Bekescsaba (Ungaria)

Povești românești la Bekescsaba (Ungaria)

La Casa Poveștilor, din Bichișceaba (Bekescsaba), în organizarea Autoguvernării Românești din Ungaria, a avut loc săptămâna trecută a 24-a ediție a Concursului Național de povești pentru copii, în limba română, intitulat „Gheorghe Gros”. Concursul a fost denumit după conducătorul acestei Autoguvernări, între anii 1994-2015.

La ediția din acest an au participat 75 de copii povestitori, de la şcoli în care se predă limba română (Jula, Micherechi, Chitighaz, Aletea, Bătania, Pocei, Săcal, Apateu, Cenadul Unguresc și Leucușhaz), se arată într-un comunicat de presă. Copiii au fost împărțiți în 4 grupe, pe câte 2 clase (I-II, III-IV, V-VI și VII-VIII), de la fiecare dintre aceste două grupuri de școli, juriul fiind condus de Eva Iova şi Delia Kovacs.

Povestile copiilor au fost ascultate și de reprezentanți ai oficialităților, între care Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), pr. Teodor Marc, vicepreședintele Autoguvernării Românești Județene din județul Bichiș, pr. Aurel Becan, protopop de Seghedin şi alţi clerici ai EORU; Alexandru Fina, vicepreşedintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Gheorghe Cozma, directorul Oficiului AȚRU, Tiberiu Iuhas, președintele Autoguvernării Românești din Bichișceaba, Elvira Ardelean, primarul comunei Otlaca-Pustă, Ana Maria Brad, reprezentant al minorității române în cadrul instituţiei guvernamentale ungare responsabilă cu învăţământul, Eugen Gagea, reprezentant al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Eva Iova Șimon, redactor-şef al săptămânalului „Foaia Românească”, Delia Covaci, directorul publicației „Cronica”, Ștefan Crâsta, redactor al Studioului Teritorial de Radio și Televiziune MTV1, din Seghedin, directori și cadre didactice din localitățile din care au venit copii, părinți ai elevilor, ș.a.

Participanții la concurs au prezentat cu poveștile pregătite, iar după deliberarea juriilor, a avut loc festivitatea de decernare a premiilor. Școlile care au realizat cele mai multe puncte, prin elevii participanți, Micherechi și Leucușhaz, au primit câte un laptop din partea organizatorilor.

Memoria initiatorului acestui concurs a fost omagiata de participanți la mormântul lui Gheorghe Gros, printr-o rugăciune. La această slujbă a luat parte și Maria Gros, soția celui comemorat, iar la sfârșitul slujbei au fost depuse coroane de flori, din partea Consulatului General al României, a Autoguvernării Românești locale, a AȚRU, a altor instituții și a familiei.

Evenimentul s-a încheiat cu o recepție comună, oferită de gazde pentru toți copiii, însoțitorii lor și oficialitățile prezente.