Acasă Europa Predare de ștafetă

Predare de ștafetă

Poliţiştii de frontieră, membri ai echipajului navei maritime MAI 1101 din dotarea Gărzii de Coastă, s-au întors acasă, după o misiune Frontex care s-a desfăşurat în Marea Egee timp de trei luni.

Pentru perioada 01.07.2019 – 30.09.2019, ”ştafeta” a fost preluată de o altă navă din cadrul Gărzii de Coastă, MAI 1104, care, împreună cu echipajul de la bord, a fost detașată în Grecia, în cadrul Operaţiunii Comune Frontex ”Poseidon 2019”.

În perioada 01.04 – 30.06.2019, nava maritimă de patrulare MAI 1101 – proiect P-157 din cadrul Gărzii de Coastă a participat la misiunea ”POSEIDON 2019”, organizată sub egida FRONTEX (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă). Operaţiunea s-a desfăşurat în Marea Egee și cele două echipaje, aflate prin rotație la bordul navei Poliţiei de Frontieră Române, au executat misiuni de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare, alături de celelalte state membre U.E. participante la misiune.

Pe durata operaţiunii, poliţiştii de frontieră români au executat 89 de misiuni în Marea Egee, timp în care nava Gărzii de Coastă a efectuat 910 ore de patrulare.

În această perioadă, poliţiştii de frontieră români au participat la 8 acţiuni de căutare şi salvare (Search and Rescue) pe mare, în urma cărora au salvat, transbordat şi transportat, în total,  351 de persoane (126 de femei, 175 bărbați și 50 de minori), care se aflau pe diferite ambarcaţiuni în apele Mării Egee, în încercarea de a ajunge în spaţiul european. În aceste cazuri, la bordul navelor româneşti, au fost derulate acţiunile specifice (triere şi evaluare medicală),  ulterior persoanele în cauză fiind transportate în porturile grecești şi predate autorităţilor, pentru efectuarea procedurilor specifice.   

De asemenea, ca urmare a angajamentelor asumate de ţara noastră de a contribui la efortul european de gestionare a fluxului de migranți din Grecia, în perioada 01.07.2019–30.09.2019, Poliţia de Frontieră Română a detașat, în zona operaţională a misiunii Frontex din Grecia, o altă navă maritimă de supraveghere, MAI 1104, cu un echipaj format din 26 de poliţişti de frontieră.

Timp de aproximativ 3 luni, nava Gărzii de Coastă urmează să execute, în apele Mării Egee, misiuni de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare, alături de celelalte state membre U.E. participante la misiune.

Obiectivul principal al Operaţiunii Comune ”POSEIDON 2019” este de a oferi suport autorităţilor elene în supravegherea şi controlul la frontierele maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare la frontiera externă a Uniunii Europene.

Scopul este derularea de măsuri comune pe linia gestionării fluxului migraţionist la frontierele maritime ale spaţiului comunitar, intervenția în cazurile de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue), creşterea operativităţii schimbului de date şi informaţii între autorităţile implicate în operațiune, precum şi un schimb eficient de experienţă și de bune practici între poliţiştii de frontieră europeni.

Articolul precedent50 de ani de la primul pas al omului pe Lună
Articolul următorBarometrul Frames: Investitorii, semnal de alarmă privind inflația, cursul valutar și blocajul financiar