Acasă Alte comunitati Prefectura Ragusa (Sicilia) a creat grupuri de lucru pentru contracararea exploatării prin...

Prefectura Ragusa (Sicilia) a creat grupuri de lucru pentru contracararea exploatării prin muncă

Campania ”Informare acasă! Siguranță în lume!” a început astăzi, 9 august, la Botoșani, în prezența ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, alături de care s-au aflat secretarul de stat, Victor Micula, de la MAE, secretarul de stat, Mihai Chirică, de la MAI, secretarul de stat, Grațiela Drăghici, MMJS, E.S. Marco Giungi, Ambasadorul Italiei în România.

Campania propune informarea români care vor să plece la muncă în străinătate sau care deja se află deja în afara granițelor, despre drepturile lor ca cetățeni europeni, dar şi asupra riscurilor care pot apăƒrea atunci când merg în alte state fie să muncească, să studieze sau chiar să locuiască pentru un timp mai mare.

„Este pentru prima dată când Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Muncii, sunt alături într-un proiect care tinde să integreze toate instrumentele prin care încercăm să fim alături, să consiliem, să ajutăm, dar mai ales să prevenim fenomenele de trafic de forţă de muncă şi de muncă ilegală în străinătate”, a spus ministrul Păstârnac.

Aceasta a mai adăugat că demersul ministerului vizează îmbunătăţirea calităţii şi eficacităţii serviciilor de informare pentru românii aflaţi în străinătate. ”Dorim să venim cu informații clare, uşor de înţeles şi de accesat, un set cât mai complet, credibil şi accesibil şi care să crească gradul de conştientizare cu privire la riscurile care pot apărea în raport cu reţelele de trafic de persoane şi cu alte circumstanţe care le pot afecta viaţa cetăţenilor ce muncesc în străinătate.

Este foarte important să sprijinim cetăţenii români, să aibă acces la o informare corectă înainte de a face pasul decisiv de a pleca pe piaţa muncii din străinătate. Este recomandat să cunoască legislaţia de muncă a ţării unde aleg să lucreze, să ia în calcul aspecte ce ii vor oferi siguranţă la locul de muncă, un contract de muncă, să fie sigur că are statul de angajat, că i se garantează un salariu şi nu doar un venit lunar, că anagajatorul îi asigură plata contribuţiilor către stat, care îi vor oferi ulterior dreptul la pensie şi dreptul de a fi tratat în cazul în care se găseşte în situaţia unui accident de muncă sau a unei boli.

Este important să discutăm în această campanie despre noua legislaţie care încearcă să protejeze şi să asigure o tutelă copiilor care râmân acasă în grija rudelor sa în grija vecinilor. De asemenea, vă vom prezenta eforturile noastre pe care le facem pentru şcolile de limba română din străinătate, eforturile de a sprijini copiii ce învaţă în aceste şcoli, de a rămâne întegraţi şi în sistemul educaţional de limba română”, a spus ministrul.

În ultima lună, autorităţile italiene au creat în Sicilia, la nivelul prefecturii Ragussa, două grupuri de lucru privind contracararea fenomenului exploatării prin muncă, iar Guvernul României  a trimis reprezentanţi din partea Ministerului Muncii, MAI, MAE, MRP în Catania şi Bari, pentru a fi prezenţi în aceste grupuri şi pentru a lucra împreună cu autorităţile italiene.

”Este nevoie să încurajăm înfrăţirea dintre localităţi, să încurajăm cooperarea directă, cooperarea cu autorităţile locale în zonele unde se află foarte mulţi cetăţeni români, mai ales pentru a transmite date privind competenţele noastre: în domeniul sănătăţii publice, a siguranţei publice, informaţii care pot ajuta românii să se integreze mai bine şi totodată să fie redus numărul cazurilor de abuz”, a explicat Andreea Păstârnac.

Aceasta a arătat că și în Spania există campanii în curs de derulare între MAI şi autorităţile din Spania, în incercarea de a dezmembra reţelele de trafic de forţă de muncă.

De asemenea, și în  Marea Britanie, a început un dialog cu autorităţile britanice pentru protejarea cetăţenilor români, în UK existând cel mai mare procent de forţă de muncă şi unde suplimentar, a apărut și ieşirea Marii Britanii din UE.

”Există cazuri în care angajaţilor li se spune că pot să fie foarte uşor de înlocuit  dacă nu accepă condiţiile de muncă, pentru ca există mereu alţi oameni ce doresc locul lor”, a fost atenționat ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, în cadrul întrunirii.

La rândul său, Ambasadorul Italiei în România, Marco Giungi, a arătat că peste 1,2 milioane de români trăiesc în Italia și că s-au integrat bine alături de cetăţenii acestui stat. Diplomatul italian a afirmat că trebuie dusă o informare în rândul cetăţenilor români sezonieri din Italia în ceea ce priveşte drepturile acestora, iar pentru acest lucru a fost creată campania „ Informare acasă! Siguranţa în lume!”, demarată la Botoşani.

“Românii existenţi în Italia sunt foarte bine integraţi. Este foarte important să îi informăm pe cetăţenii români sezonieri din Italia despre drepturile lor, campanie pe care o facem în strânsă colaborare cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, împreună cu Ambasada României în Italia. Primul lucru pe care trebuie să îl ştie este că exploatarea prin muncă, exploatarea umană este activă. Astfel de delicte există oriunde, dar există soluţii pentru acerstea. Soluţia în Italia, ca pretutindeni, este legea, poliţia. Au existat cazuri de exploatare umană a cetăţenilor români în Italia, nu ascund acest lucru. (…) Am început investigaţii în baza acestor prezumţii şi  am implementat diverse programe. S-au intensificat controalele în zonele unde există lucrători sezonieri. Împreună cu partenerii noştri din România urmărim să informăm oamenii. Şi in acest sens avem diverse programe prin care urmărim să transmitem ataşaţi în România, la ambasade, la consulate, pentru a îi ajuta pe cetăţeni. Sunt convins că românii şi italienii sunt foarte aproape şi foarte similari. Aşa că este uşor să ne înţelegem. Românii s-au aşezat şi s-au acomodat în Italia foarte uşor”, a menţionat ambasadorul Italiei în România.