Pregătiri pentru Brexit. Mediul de afaceri, românii din Marea Britanie și englezii...

Pregătiri pentru Brexit. Mediul de afaceri, românii din Marea Britanie și englezii din România trebuie pregătiți

Secretarul de stat, Victor Micula, a subliniat, în cadrul reuniunii interministeriale de astazi, 10 septembrie 2019, pe problema Brexitului, necesitatea intensificării eforturilor de pregătire internă și a evidențiat responsabilitatea autorităților naționale de a informa de o manieră adecvată toate părțile interesate. În acest context a apreciat importanța dimensiunii de comunicare publică, necesar a fi țintită către trei categorii principale: mediul de afaceri, comunitatea românească din Marea Britanie și cetățenii britanici din România.

La reuniune au participat reprezentanți la nivel de secretar de stat și la nivel tehnic ai tuturor instituțiilor și ministerelor de linie cu responsabilități în domeniile vizate.
În cadrul reuniunii au fost prezentate cele mai recente evoluții înregistrate în procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, fiind evidențiate posibilele scenarii care s-ar putea contura în perioada următoare.

În acest context, Victor Micula a precizat că sunt așteptate în continuare propuneri viabile, concrete din partea Guvernului britanic pe tema soluției backstop, care să respecte obiectivele Acordului de retragere. Secretarul de stat, Victor Micula, a reliefat disponibilitatea UE27 de a continua dialogul cu partea britanică și a punctat menținerea poziționării UE27 privind imposibilitatea redeschiderii negocierilor pe marginea Acordului de retragere.

Pe fondul acestor evoluții, discuțiile din cadrul reuniunii s-au axat pe stadiul pregătirilor la nivel intern pentru ipoteza retragerii Marii Britanii fără un acord, scenariu care nu poate fi eliminat la acest moment.

Reprezentanții instituțiilor și ministerelor de linie au reiterat disponibilitatea de a oferi în continuare sprijinul necesar pentru implementarea planurilor de contingență și au subliniat angajamentul ferm de a disemina informațiile relevante către toți actorii afectați de acest proces.