Premieră în România: PRIMUL CONTACT RADIO OFICIAL CU STAȚIA SPAȚIALĂ INTERNAȚIONALĂ

Premieră în România: PRIMUL CONTACT RADIO OFICIAL CU STAȚIA SPAȚIALĂ INTERNAȚIONALĂ

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Tîrgovişte, 20 de liceeni vor intra în legătură directă cu astronautul american Jeffrey N. Williams, aflat pe orbită, printr-o legătură radio. Este primul contact radio oficial cu Staţia Spaţială Internaţională realizat în România.

Evenimentul educaţional “ARISS EU 282 este organizat sub patronajul agenţiilor spaţiale NASA şi ESA precum şi a organizaţiei internaţionale ARISS (Amateur Radio on International Space Station), fiind posibil datorită colaborării dintre Universitatea “Valahia” din Tîrgovişte, Vodafone România, cu sprijinul Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) şi al unui consorţiu de parteneri.

Jeffrey N. Williams
Jeffrey N. Williams

Proiectele ARISS urmăresc suscitarea interesului tinerilor pentru tehnologiile spaţiale şi de telecomunicaţii. Contactele ARISS presupun montarea şi testarea unui sistem de echipamente de radio-emisie şi recepţie sofisticate, capabile să urmărească şi să comunice în direct cu Staţia Spaţială Internaţională la distanţe foarte mari. Viteza Statiei Spaţiale este de 28.000 km/h, traversînd întreg teritoriul României de la Sud-Vest la Nord-Est în numai 45 de secunde.

Proiectul ARISS EU 282 a fost depus la ARISS, în urmă cu patru ani (mai 2012) de Facultatea de Inginerie Electrică, Electronică şi Tehnologia Informaţiei din Universitatea ”Valahia” din Tîrgovişte şi a primit undă verde pentru pregătire din partea agenţiilor spaţiale în luna ianuarie 2016. Din acest moment au fost prevăzute patru etape: o primă etapă, realizată în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dîmboviţa, de selecţie a unui grup de 20 elevi ce urmează să intre în contact cu astronautul prezent pe Staţia Spaţială Internaţională; a doua etapă concretizată în trei ateliere de pregătire a elevilor în domeniile tehnologiilor spaţiale, de radio-comunicaţii în benzile de radioamatori şi a tehnologiilor mobile 4G, organizate în parteneriat cu Vodafone şi Agenţia Spaţială Română (ROSA), alături de Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială (ESERO) – un proiect ROSA-ESERO; a treia etapă reprezentată de desfăşurarea evenimentului propriu-zis din 12 aprilie cu Staţia Spaţială Internaţională, respectiv a patra etapă reprezentată de raportarea şi diseminarea rezultatelor în buletinele internaţionale, conform uzanţelor NASA şi ARISS.

Evenimentul va putea fi urmărit în direct pe canalul https://www.youtube.com/user/vodafonebuzz, începând cu ora 15:30.