Acasă Republica Moldova Premierul Dăncilă a vorbit la Chișinău despre proiecte strategice comune, cu beneficii...

Premierul Dăncilă a vorbit la Chișinău despre proiecte strategice comune, cu beneficii directe pentru cetățeni

Cu prilejul întrevederii pe care a avut-o, la Chișinău, cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, premierul Viorica Dăncilă a transmis sprijinul ferm al României pentru parcursul pro-european al țării vecine, atât prin susținerea aspirațiilor europene ale Republicii Moldova la nivelul statelor Uniunii Europene, cât și prin consolidarea cooperării bilaterale pe dimensiunea investițională.Șeful Executivului a subliniat totodată disponibilitatea României pentru o coordonare mai strânsă în acest an, al Centenarului Marii Uniri, inclusiv prin concretizarea unor proiecte strategice comune cu beneficii directe pentru cetățeni și multiplicarea investițiilor românești în Republica Moldova.

”Avem numeroase proiecte de cooperare bilaterală pe care sperăm să le lansăm, să le consolidăm sau să le finalizăm cu Republica Moldova și care reprezintă direcții de acțiune extrem de importante, mai ales că, peste puțin timp, pe 27 martie, marcăm și 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România”, a declarat șeful Executivului.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a adăugat că partea română contează pe prezența președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, și a cât mai multor parlamentari de la Chișinău la ședința solemnă comună a Senatului și Camerei Deputaților din Parlamentul României ce va fi dedicată centenarului unirii Basarabiei cu România, potrivit comunicatului de presă.

Investițiile Societăţii Naţionale de transport Gaze Naturale „Transgaz” S.A., cu acționariat majoritar al statului român, și ale Băncii Transilvania peste Prut reprezintă doar începutul unei relaţii aprofundate de cooperare și un semnal clar transmis altor investitori români și străini privind atractivitatea mediului de afaceri din Republica Moldova. Interconectarea energetică, atât pe dimensiunea de gaze naturale, cât şi în domeniul energiei electrice, precum și interconectarea infrastructurilor de transport,  sunt priorități strategice pentru ambele state.

Proiectele bilaterale în domeniul sănătăţii şi educaţiei, dar și al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiilor dețin, de asemenea, un potenţial semnificativ pentru aprofundarea cooperării bilaterale.

”Suntem interesați de multiplicarea investițiilor românești în Republica Moldova”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, amintind și rolul unui cadru legislativ care să-i încurajeze pe investitorii români sau din alte țări ale Uniunii Europene să dezvolte afaceri în Republica Moldova. Totodată, faptul că investitorii din România prezenți în Republica Moldova au decis să se constituie într-o Asociație va reprezenta o oportunitate în plus pentru consolidarea cooperării bilaterale în plan investițional.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a apreciat implicarea sporită a Parlamentului de la Chişinău în urmărirea eforturilor de reformă şi a aplicării angajamentelor europene și a calificat extrem de util ca evoluțiile pozitive înregistrate până acum în dosarul european al Republicii Moldova să poată fi capitalizate în perspectiva deținerii, de către România, a Președinției Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.

La rândul său, președintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu, a declarat: ”Cu România alături, drumul Republicii Moldova spre UE este mai ușor de parcurs. Dincolo de dispute politice, Republica Moldova și România vor desfășura împreună proiecte frumoase”.

Andrian Candu a menționat că Parlamentul Republicii Moldova va oferi sprijin în continuare pentru implementarea proiectelor moldo-române aflate în curs de desfășurare. Este vorba de proiectul de interconectare a Republicii Moldova la piața energetică europeană și asigurarea securității energetice a țării noastre, proiectul SMURD, susținerea investițiilor românești, inclusiv în domeniul financiar.