Acasă America de Nord Premierul, invitat la Washington să suțină un discurs la Muzeul Victimelor Comunismului 

Premierul, invitat la Washington să suțină un discurs la Muzeul Victimelor Comunismului 

 Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut , la Palatul Victoria, o întrevedere cu Andrew Bremberg, președinte și CEO al Fundației Memoriale a Victimelor Comunismului din Washington, DC.

În cadrul întrevederii a fost abordată inițiativa Fundației Memoriale a Victimelor Comunismului de a construi un Muzeul al Victimelor Comunismului în Washington, DC, în luna iunie a.c. fiind inaugurată prima etapă a proiectului, care a constat în amenajarea unui muzeu intermediar, în proximitatea Casei Albe. Andrew Bremberg a salutat inițiativa României de a sprijini construcția muzeului, dat fiind faptul că, recent, a fost depus în Parlament un proiect legislativ, inițiat de 87 de senatori și deputați, printre care și premierul Nicolae-Ionel Ciucă, care prevede donarea unei sume în valoare de 3 milioane de dolari. De asemenea, președintele Fundației Memoriale a Victimelor Comunismului i-a adresat invitația premierului României de a susține o prelegere în cadrul muzeului deschis în Washington.

Prim-Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat că astfel de instituții joacă un rol prioritar în procesul de asumare a trecutului recent și de promovare a educației civice, în acest context amintind de inițiativele derulate la nivel național – Muzeul Ororilor Comunismului în România, Memorialul „Închisoarea tăcerii” și Centrul educațional privind comunismul din România de la Râmnicu Sărat, Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 care urmează a fi construit la Timișoara. Toate aceste muzee vor onora memoria victimelor comunismului și vor reprezenta o mărturie a luptei poporului român pentru libertate. De asemenea, premierul României a reliefat importanța cunoașterii istoriei și interiorizării lecțiilor trecutului de către tânăra generație, educația privind comunismul constituind o prioritate în acest sens.

În cadrul întrevederii, a fost abordată și situația de securitate din zonă, Andrew Bremberg exprimându-și aprecierea pentru modul în care România s-a implicat în gestionarea crizei refugiaților provocată de agresiunea militară rusă din Ucraina. În acest context, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a amintit de sprijinul pe care Statele Unite ale Americii l-au acordat și a subliniat importanța consolidării Parteneriatului strategic dintre cele două state.