Premii internaționale la Sankt Petersburg pentru Allegretto

Premii internaționale la Sankt Petersburg pentru Allegretto

Corul de copii şi tineret „Allegretto” a câştigat locul I la categoria grupuri muzicale, în cadrul Festivalului-concurs internaţional “Interfolk in Russia”, desfășurat în perioada 12 – 15 noiembrie la Sankt Petersburg, iar Ioana Oncica și Tudor Dumitru au câştigat premiul II la secţiunea duet.În afară de participarea la festival, Corul „Allegretto” a susţinut și un concert la Halls of St. Petersburg Administration și s-a întâlnit cu consulul României la Sankt Pertesburg, Gheorghe Nicolae Pahonea. Diplomatul român a fost impresionat de talentul copiilor și i-a felicitat pentru rezultate.

Obținând premiul I la categoria grupuri vocale, corul Allegretto a adus o mare bucurie și micii comunități de români din Sankt Petersburg. Suntem cu atât mai fericiți de victoria grupului, cu cât astfel se păstrează tradiția formațiilor artistice românești care au ajuns în Sankt Petersburg de-a lungul anilor și au câștigat premii la diferite competiții artistice. Ceea ce nu este deloc ușor, având în vedere pregătirea și forța participanților ce vin din toate colțurile lumii la competițiile organizate în acest oraș cultural”, a declarat consului României la Sankt Petersburg.

Grupul vocal Allegretto, de la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, este coordonat de dirijoarea, compozitoarea şi profesoara Adriana Codreanu, cea care l-a fondat în anul 1974, şi de maestrul de sunet şi directorul Fundaţiei Culturale pentru copii Allegretto, Radu Gherasim Chiriţă. Ambii au jurizat numeroase concursuri internaţionale de muzică pentru copii şi au colaborat la sute de emisiuni de radio şi televiziune.

Corul este format din peste 40 de copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani. Componenţa corului se schimbă astfel periodic, odată cu trecerea timpului. Corul a sosit la Sankt Petersburg într-o formulă mai restrânsă, de 23 de copii, însoţiţi de cei doi mentori.

Corul Allegretto este un ambasador cultural şi artistic al României, repertoriul corului de copii incluzând piese româneşti, dar şi internaţionale, clasice sau moderne. Formaţia Allegretto a efectuat peste 60 de turnee internaţionale şi a participat la peste 55 de concursuri şi festivaluri, la care a cucerit peste 50 de premii şi distincţii, între care: Premiul Televiziunii Române pentru reprezentarea României în lume; Marele Premiu de Interpretare (Bari, Italia, 2001 şi 2003); Medalia de Aur (Odessa, Ucraina, 1995); Trofeul de Aur (Konin, Polonia, 1996); Medalia de Argint la Concursul Mondial al Corurilor (Hong Kong, 2006); Marele Premiu (Mexic, 2005); Marele Premiu şi două Premii I (Israel, 2011); Titlul de Ambasadori ai Prieteniei, oferit de Guvernul Chinei; Premiul Români pentru români, oferit de Realitatea TV.

Pintre spectatorii corului Allegretto de-a lungul timpului s-au aflat importante personalităţi ale lumii – Papa Ioan Paul al II-lea, preşedinţii Poloniei şi Italiei, familia preşedintelui G.W. Bush, Regii Iordaniei, Marocului, Belgiei şi Olandei.

Copiii Corului Naţional Allegretto au susţinut, de-a lungul timpului, peste 1.600 de spectacole şi concerte, dintre care peste 400 în străinătate, pe scene de renume din Grecia, Italia, Marea Britanie, Maroc, Iordania, Federaţia Rusă, Republica Moldova, Mongolia, Polonia, Franţa, Turcia, Macedonia, Ucraina, Elveţia. De asemenea, au cântat pentru copii în nenumărate şcoli şi grădiniţe şi au organizat spectacole de binefacere în spitale şi aziluri de bătrâni. Formaţia a avut multiple colaborări cu Societăţile de televiziune din ţară şi de peste hotare.

Corul “Allegretto” este singurul grup muzical de copii din România care a cântat împreună cu Mariana Nicolesco, Ştefan Bănică Jr., Michael Jackson, Richard Clayderman, Toto Cutugno, Nicola di Bari, Rita Pavone, Natalia Oreiro, în concerte oficiale şi la emisiuni televizate.