Acasă Alte comunitati Presa americana despre intelegerea propusa de avocatii hotilor de tablouri

Presa americana despre intelegerea propusa de avocatii hotilor de tablouri

New York Times scrie despre posibilitatea ca picturile în valoare de zeci de milioane de dolari furate în octombrie de la un muzeu de artă din Olanda să nu fi fost arse și că banda de români care a comis jaful vrea să ajungă la o înțelegere cu autorităţile, pentru returnarea lor. Astfel, publicația americană citează declarațiile făcute de avocați înainte de începerea procesului și declarația avocatului Cătălin Dancu potrivit căreia nu poate spune mai mult decât atât. Dancu îl reprezintă pe Radu Dogaru, care este acuzat că este şeful bandei, şi pe mama acestuia, Olga, care le declarase iniţial anchetatorilor că a incinerat toate cele şapte picturi furate, într‑o sobă din casa familiei din Carcaliu, un sat românesc dintr‑o zonă greu accesibilă. Ea afirmase că le‑a ars pentru a distruge dovezile privind implicarea fiului ei în jaful de la muzeul Kunsthal din Rotterdam. Ulterior ea şi‑a schimbat declaraţiile, insistând că picturile au fost luate pentru a fi păstrate în siguranţă de un bărbat neidentificat, vorbitor de limba rusă şi venit într‑o maşină neagră.

Declaraţiile făcute marţi de avocaţi ar putea contribui la liniştirea temerilor din lumea artei că picturile, între care se numără lucrări de Gauguin, Matisse, Monet şi Picasso, au fost pierdute pentru totdeauna. Însă avocaţii nu au adus nicio dovadă concretă că picturile încă există. Doamna Dogaru şi fiul ei şi‑au schimbat de mai multe ori declaraţiile, iar procurorii români afirmă că declaraţiile lor se bazează mai puţin pe adevăr, cât pe calculele pe care şi le fac cu privire la ce le‑ar putea reduce sentinţa.

Olga Dogaru riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi condamnată pentru distrugere cu consecinţe foarte grave, cea mai gravă dintre cele trei acuzaţii care i se aduc. Pentru celelalte două, sprijinirea unei grupări criminale şi ajutarea unor infractori, riscă sentinţe mult mai uşoare.

Un alt acuzat, Eugen Darie, a recunoscut că a adus după jaf tablourile din Rotterdam în România cu maşina. Maria Vasi, avocata care îl reprezintă, a declarat că acuzaţii au pregătit o „mare surpriză” pentru proces, intenţionând să „îi spună judecătorului despre existenţa picturilor şi locul în care se află”. Judecătorul a ordonat însă suspendarea procesului, după doar câteva minute, declarând că acesta nu poate continua întrucât muzeul Kunsthal nu are un reprezentant în sala de judecată. Muzeul a transmis că nu comentează.

„Clientul meu m‑a asigurat că toate picturile există”, a declarat Vasi în urma unei audieri.

Analiza cenuşii găsite în soba doamnei Dogaru, realizată de Muzeul Naţional de Istorie al României, a descoperit cuie şi pioneze care arată că cel puţin trei dintre tablouri au fost arse. Vasi a negat această concluzie, declarând că doar unul dintre tablourile furate avea cuie şi că acela datează din primul deceniu al acestui secol. Ea pare să se fi referit la „Femeie cu ochii închişi”, pictată de Lucian Freud în 2002. Celelalte opere de artă sunt cu mult mai vechi.

Oferta de a se încheia o înţelegere prin care să se asigure recuperarea operelor vine după o ofertă făcută de Dogaru în iunie, când se întâlnise la Bucureşti cu poliţişti olandezi şi cu un procuror român. La acea întâlnire, conform oficialilor români prezenţi, Dogaru s‑a oferit să înapoieze patru picturi în schimbul mutării procesului în Olanda, unde condiţiile din închisoare sunt mai puţin dure. El nu a putut să aducă dovezi că încă mai are acces la vreuna dintre picturi.

Dogaru, mama lui, Darie şi un al patrulea acuzat, Mihal Alexandru Bitu, au apărut cu toţii în faţa curţii marţi, însă nu au vorbit nimic. Au fost totuşi absenţi alţi doi acuzaţi: Adrian Procop, care a intrat în muzeu împreună cu Dogaru, şi Petre Condrat, un manechin român şi campion de caiac, care nu a jucat niciun rol în jaful propriu‑zis, însă este acuzat că a acţionat ca intermediar la tentativele de a se vinde operele furate.

Procesul este programat să reînceapă pe 10 septembrie. „Toată lumea va avea atunci o mare surpriză”, a declarat avocatul Dancu. – www.promptmedia.ro, (sursa Rador)