Acasă Africa Președintele CE anunță triplarea ajutorului umanitar european pentru persoanele vulnerabile afectate de...

Președintele CE anunță triplarea ajutorului umanitar european pentru persoanele vulnerabile afectate de criza din Orientul Mujlociu

foto: caleaeuropeana.ro

Președintele Consiliului European, Charles Michele, a anunțat în cadrul Summitului pentru Pace de la Cairo, triplarea ajutorului umanitar pe care UE îl va acorda persoanelor vulnerabile.

”Condamnăm ferm atacul terorist al Hamas asupra Israelului și a poporului său și solicităm eliberarea necondiționată și imediată a ostaticilor. Prin urmare, mulțumesc celor așezați în jurul acestei mese care sunt angajați în eforturi de mediere, astfel încât să se poată face progrese în ceea ce privește eliberarea ostaticilor.

Afirmăm importanța protejării civililor și a infrastructurii civile, întotdeauna și oriunde și în orice moment. Afirmăm dreptul Israelului de a se apăra, dar acest drept trebuie exercitat în conformitate cu dreptul internațional și cu dreptul internațional umanitar. (…)

Primul punct este despre mobilizarea pentru a deschide accesul umanitar, pentru a se asigura că cei mai vulnerabili au acces la apă, electricitate, alimente și medicamente. O voi spune acum: un asediu complet încalcă dreptul internațional și aș dori să vă felicit, domnule secretar general al ONU pentru eforturile depuse împreună cu autoritățile egiptene, pentru ca primele camioane  cu ajutoare umanitare să ajungă la cei care au nevoie. Aș dori să spun că Uniunea Europeană este consecventă și intenționăm să ne continuăm eforturile de a oferi asistență celor mai vulnerabili și am anunțat că vom tripla ajutorul umanitar”, a spus președintele CE.

Acesta s-a referit și la continuarea eforturilor pentru găsirea unei soluții de durată, care să se bazeze pe soluția celor două state.

”Aș dori să subliniez inițiativa Înaltului Reprezentant Borrell în urmă cu câteva luni, în marja Adunării Generale a ONU de la New York, de lansare a procesului „Efortul Zilei Păcii”, care a reunit multe țări în jurul acestui obiectiv comun. Credem că trebuie să sprijinim și consolidarea Autorității Palestiniene, care reprezintă aspiraţiile legitime ale poporului palestinian.

După cum puteți vedea și după cum știm, acesta este un conflict, o tragedie care a provocat multă suferință și nenorocire. Este o tragedie și un conflict care creează o mare polarizare, diviziune și tensiune în întreaga lume, dincolo de regiune.

Este responsabilitatea noastră să ne îndeplinim datoria și să ne asigurăm că putem face progrese reale și serioase către pace, stabilitate și securitate”, a mai declarat președintele Charles Michele.