Președintele Curții Constituționale din Republica Moldova , Alexandru Tănase, a creat un...

Președintele Curții Constituționale din Republica Moldova , Alexandru Tănase, a creat un precedent în alegerile din Rusia

O decizie a CEDO anunțată după sesizarea fostului deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Alexandru Tănase,  a permis unui politician cu dublă cetățenie să-și înregistreze candidatura la alegerile locale din Rusia, scrie lenta.ru. citată de Timpul.

Vladimir Kara-Mazur, membrul Biroului politic al Partidului Republican din Rusia, a reușit să-și înregistreze candidatura pentru alegerile parlamentare locale din regiunea rusă Iaroslavl, chiar dacă  deține două cetățenii – a Rusiei și a Marii Britanii. Avocatul partidului, Vadim Prohorov, consideră că în acest caz comisia electorală regională a luat în considerare o decizie a CEDO care stipulează că dubla cetățenie nu este un impediment.

În 2010, CEDO a declarat că „existența a două sau mai multe cetățenii nu este un motiv pentru a interzice exercitarea obligațiilor de serviciu de către un deputat”. Decizia respectivă a fost luată în urma sesizării politicianului de la Chișinău, Alexandru Tănase, care în prezent ocupă funcția de președinte al Curții Constituționale.

Constituția Federației Ruse prevede că persoanele care dețin dublă cetățenie sau reședință în alt stat nu pot fi deputați. În schimb, persoanele care au mai multe cetățenii pot fi aleși în organele de conducere doar la nivel local.