Președintele Iohannis a discutat cu liderii partidelor pro-europene de la Chișinău

Președintele Iohannis a discutat cu liderii partidelor pro-europene de la Chișinău

În cea de-a doua zi a vizitei oficiale pe care o efectuează în Rep. Moldova, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu liderii partidelor pro-europene – Vlad Filat (PLDM), Marian Lupu (PDM) şi Mihai Ghimpu (PL), discuţiile vizând parcursul european al Moldovei şi reforma justiţiei.

Filat_IohannisPreşedintele PLDM, Vlad Filat, a precizat că discuţiile cu preşedintele Iohannis au vizat situaţia din Rep. Moldova, relaţiile bilaterale şi procesul de integrare europeană a țării.

“A fost o discuţie sinceră, o discuţie prin care domnul preşedinte a demonstrat nu doar că ştie să vorbească despre Rep. Moldova, dar ştie exact ce se întâmplă şi mai mult decât atât ştie ce urmează să facă pentru ca ajutorul pentru noi să fie pentru noi cu foarte multe rezultate”, a spus Filat.

Referitor la neincluderea liberalilor în formula de guvernare, Vlad Filat a arătat că nu s-a discutat nimic despre un anumit partid politic, ci despre procesele care ţin de activitatea statului.

“Este important că avem un guvern învestit. Este adevărat că acest guvern urmează să aibă sprijinul politic necesar ca programul de guvernare să fie implementat şi aici nu este vorba doar de sprijinul politic intern, este vorba de sprijinul politic extern. Rep. Moldova este în regiunea în care avem o situaţie de instabilitate, într-o regiune în care are loc un război, regiune măcinată de o criză economică de proporţii, mă refer la criza economică din Federația Rusă care au impact direct asupra situaţiei din Moldova. Trebuie să recunoaştem că de unii singuri nu vom reuşi să facem faţă. Avem nevoie de prieteni, avem nevoie ca aceşti prieteni să fie împreună cu noi”, a afirmat Filat.

Liderul PLDM a punctat că în discuţiile purtate, preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul României pentru parcursul european al Moldovei.

El a indicat că preşedintele Iohannis au vizat în discursul său şi reforma justiţiei.

“Reforma justiţiei presupune o luptă eficientă, nu declarativă cu corupţia. În acest sens, România în ultima perioadă de timp, este un exemplu viu că se poate şi eu sunt sigur că şi noi vom reuşi să avem această luptă cu corupţia, una eficientă, nu una declarativă, atunci când vom avea voinţa populară şi voinţa politic”, a declarat Filat.

Preşedintele PLDM a arătat că odată ce programul de guvernare va trece la faza de implementare, iar Acordul de implementare va fi realizat R. Moldova va avea rezultate şi în lupta anticorupţie, afirmând că există voinţă politică în acest sens.

Lupu_IohannisLa rândul său, preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu, a apreciat că discuţiile cu preşedintele României au fost “foarte bune, constructive, care inspiră mare încredere într-o dezvoltare pozitivă a relaţiilor bilaterale moldo-române”.

“Am pus în evidenţă şi am subliniat sprijinul de care Rep. Moldova va beneficia în continuare pentru parcursul european. Am exprimat o poziţie comună a intereselor atât din partea României, cât şi a Rep. Moldova pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale, a dialogului politic, a relaţiilor economice, investiţiilor în economia Moldovei. Cred că toate subiectele pe care le-am discutat se vor realiza fiindcă am simţit un ataşament pentru o asemenea linie de colaborare din partea preşedintelui României”, a adăugat el.

Liderul PDM a arătat că preşedintele Iohannis a exprimat în cardrul discuţiilor suportul de care Rep. Moldova va putea să beneficieze în toate reformele.

El a afirmat că lupta anticorupţie este o “normă absolut firească” care vizează orice stat democratic.

Ghimpu_IohannisPreşedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a arătat că discuţiile au vizat situaţia din Rep. Moldova. “Am discutat despre viaţa din Rep. Moldova, ce avem ce nu avem, ce ne aşteaptă, încotro dorim să mergem. O discuţie constructivă bună”, a spus Ghimpu.

El a fost întrebat dacă preşedintele Iohannis şi-a exprimat regretul că liberalii nu se află la putere în Rep. Moldova, răspunzând negativ. “A zis că important este ca să facem împreună toţi ca să menţinem cursul european”, a declarat Ghimpu.