Președintele Iohannis către românii din Philadelphia: ”Sunteți importanți pentru noi, sunteți vitali...

Președintele Iohannis către românii din Philadelphia: ”Sunteți importanți pentru noi, sunteți vitali pentru păstrarea legăturii cu patria”

Președintele Klaus Iohannis le-a solicitat, joi, românilor din Philadelphia să contribuie în continuare la bunăstarea relației dintre România și SUA: ”Comunitățile românești, așa cum este această frumoasă comunitate din Philadelphia, sunt extrem de importante pentru mine personal, dar și pentru România. (…) Sunteți importanți pentru noi, sunteți vitali pentru păstrarea legăturii cu patria și mă bazez foarte mult pe dvs. și pe ceilalți români din SUA atunci când vine vorba de Parteneriatul Strategic cu SUA. Este extrem de important că dvs. și celelalte comunități foarte bine închegate contribuiți cu toții, ca și americanii, la bunăstarea acestei țări și vă rog să contribuiți în continuare la bunăstarea relației dintre țările noastre”, a spus Iohannis, la întâlnirea cu românii din Philadelphia.Președintele a precizat că, în momentul stabilirii vizitei sale în SUA, după o ”selecție atentă” a comunităților de români, a ales să vină la Philadelphia. ”În afară de faptul că sunteți o comunitate de care suntem mândri, aveți în Philadelphia o istorie extrem de bogată, în primul rând istoria Statelor Unite, dar iată că se întâmplă să găsim un document, și astăzi am avut ocazia să vedem originalul, care a contribuit la existența statului român. Este acea renumită declarație de principii care, împreună cu opinia fermă a președintelui Woodrow Wilson, a făcut posibilă, de exemplu, Marea Adunare de la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918, Ziua noastră Națională, dar și alte popoare, în special din mijlocul și din estul Europei, au putut beneficia de aceste prevederi, care au fost o primă formulă de autodeterminare a popoarelor”, a spus Iohannis.

Șeful statului a amintit de întâlnirea sa cu președintele american, Donald Trump, în prima parte a acestui an. ”După această vizită, relația noastră a devenit deosebit de puternică și am reușit să dăm o nouă dimensiune Parteneriatului strategic dintre România și SUA”, a spus Iohannis, precizând că Donald Trump a arătat, la acel moment, că apreciază foarte mult comunitatea de români din SUA.