Acasă Stiri Președintele Iohannis: Păstrarea identității românești, nevoia de a învăța și de a...

Președintele Iohannis: Păstrarea identității românești, nevoia de a învăța și de a te ruga în limba ta trebuie să ne preocupe zi de zi 

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, prin intermediul consilierului de Stat Sandra Pralong  un mesaj participanților la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureșului.

 ”Păstrarea identității românești, nevoia de a învăța și de a te ruga în limba ta, trebuie să ne preocupe zi de zi, nu doar în momente ca acesta, iar contribuția dumneavoastră este crucială deoarece reprezentați vocea comunităților de români. Mesajul meu este simplu: Pentru România, protecția drepturilor persoanelor aparținând comunităților românești este vitală, iar statul român are nevoie de parteneriatul dumneavoastră pentru a vă putea sprijini, la rândul său, în mod eficient. O democrație consolidată se bazează pe respect reciproc, pe toleranță și dialog inter-cultural și inter-etnic, iar diversitatea culturală este sursă de creativitate. România reprezintă astăzi, din acest punct de vedere, un model, recunoscut ca atare în Europa și nu numai, drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale fiind pe deplin protejat”.

Șeful statului a avut și un mesaj pentru românii care sunt plecați în străinătate, sfătuindu-i să-și facă vocea auzită în relația cu autoritățile din România, dar și cu cele din țara în care locuiesc. ”În egală măsură, atenția noastră se îndreaptă către respectarea drepturilor românilor care trăiesc în afara granițelor. Știu că mulți dintre dumneavoastră se confruntă cu provocări și știu cât de importantă este afirmarea propriei identități. Împărtășim o mare responsabilitate pentru conservarea valorilor românești, culturale, etnice, lingvistice și religioase și ne dorim ca românii din toate statele să le poată exprima pe deplin. Cred că împreună – autoritățile prin acțiune diplomatică și dumneavoastră, reprezentanții comunităților românești prin participare civică – putem construi un parteneriat prin care să protejăm drepturile persoanelor a căror inimă bate românește. Vă îndemn să fiți uniți și să vă faceți vocea auzită – în relația cu autoritățile țărilor ai căror cetățeni loiali sunteți, dar și în relația cu autoritățile române”.

Articolul precedentPrima româncă pilot de monopost din lume, la 16 ani
Articolul următorBunele practici ale BCU ”Carol I”, prezentate la WORLD LIBRARY AND INFORMATION CONGRESS