Acasă Marea Britanie Președintele Klaus Iohannis a cerut reglementări clare post-BREXIT în domeniul mobilității cetățenilor,...

Președintele Klaus Iohannis a cerut reglementări clare post-BREXIT în domeniul mobilității cetățenilor, cu respectarea principiilor reciprocității și nediscriminării

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit marți, 2 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe negociatorul-şef al Uniunii Europene (UE) pentru Brexit, Michel Barnier, cu care a discutat despre stadiul actual al negocierilor şi pașii următori în procesul de retragere a Marii Britanii din UE.Preşedintele României a arătat aprecierea față de activitatea negociatorului-şef pentru Brexit, precum şi a echipei sale în acest proces. Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa că eforturile depuse de reprezentanţii instituţiilor europene şi ai statelor membre se vor concretiza prin agrearea unui Acord de Retragere și a unei Declarații Politice privind cadrul relațiilor viitoare dintre UE şi Marea Britanie.

Preşedintele României a subliniat importanța deosebită a menținerii unității celor 27 de state membre ale Uniunii în cadrul negocierilor privind Brexit, arătând că această abordare reprezintă o premisă esențială în gestionarea eficientă a acestui proces.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru un proces ordonat și previzibil al retragerii Marii Britanii, pentru a pune bazele unei relații viitoare cât mai apropiate între UE și Regatul Unit.

De asemenea, Preşedintele României a evidențiat că principala prioritate în acest stadiu al negocierilor este finalizarea textului Acordului de Retragere cât mai curând posibil prin identificarea unor soluții privind problemele încă divergente, în special în ceea ce privește graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord.

Cu privire la modelul de cooperare economică în contextul relațiilor viitoare, Președintele României a subliniat că integritatea Pieței Unice a UE și indivizibilitatea celor patru libertăți reprezintă piloni de bază ai proiectului european şi nu sunt negociabili.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că România susține continuarea unei cooperării strânse a UE cu Marea Britanie în domeniile de interes comun şi după retragerea acesteia din Uniune și a arătat că, pentru țara noastră, un acord în domeniul securității externe cu Marea Britanie prezintă un interes deosebit.

Președintele României a menționat că, în cadrul discuțiilor privind relațiile viitoare, țara noastră va pune în centrul obiectivelor sale cetățeanul şi, de aceea, susține cu fermitate importanța negocierii unui cadru de reglementare ambițios în domeniul mobilității cetățenilor, cu respectarea principiilor reciprocității și nediscriminării.

La rândul său, negociatorul-şef al Uniunii pentru Brexit a făcut o prezentare a evoluției negocierilor cu Marea Britanie şi a etapelor următoare în cadrul procesului de retragere a Marii Britanii din Uniune.

Michel Barnier a evidențiat eforturile pe care echipa sa le depune în mod constant pentru ajungerea la un acord cu partea britanică și a exprimat speranța privind obținerea unor evoluții substanțiale în cadrul negocierilor care să permită finalizarea Acordului de retragere a Marii Britanii din UE.

Totodată, negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit a subliniat faptul că România, în calitate de stat care va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019, va avea un rol important în asigurarea cadrului instituțional necesar care să permită retragerea ordonată a Marii Britanii din UE şi în derularea negocierilor privind viitoarele relaţii dintre Uniune şi Regatul Unit.