Președintele Klaus Iohannis față în față cu românii din Italia: Schimbarea legislației...

Președintele Klaus Iohannis față în față cu românii din Italia: Schimbarea legislației electorale este un prim pas în reformarea instituţiilor politice. Timpul nu mai are răbdare!

Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi seară, la un hotel din Milano, cu aproximativ 250 de români reprezentanţi ai comunităţii din diaspora italiană. Klaus Iohannis, alături de soţia lui, Carmen, au fost primiţi cu pâine şi sare, iar cei prezenţi au cântat imnul alături de şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, reprezentanţilor comunităţii românilor din nordul Italiei, că a susţinut schimbarea legislaţiei electorale, care e primul pas în reformarea instituţiilor politice. Şeful statului a arătat că acest efort trebuie dublat de reformarea internă a partidelor, notează PROMPT MEDIA.

Este drumul pe care îl fac peste un milion dintre compatrioţii mei, atunci când vin acasă de sărbători sau ca să-și vadă familia. Este drumul care îi desparte de casă. Peste un milion de români au plecat să trăiască și muncească în Italia pentru că ţara lor, în care s-au născut și pe care o iubesc, nu le-a putut oferi șanse mai bune. Și la fel ca ei, mulţi alţii aflaţi în toate colţurile Europei și ale lumii. Vă vorbesc vouă, astăzi, faţă-n faţă. Dar prin intermediul vostru le vorbesc tuturor acestor compatrioţi ai noștri”, a spus preşedintele Iohannis.

Klaus Iohannis a precizat că înţelege că românii au aşteptări de la ei şi a asigurat că va răspunde acestor aşteptări, în modul său.

”Vă spun cu toată deschiderea: știu că aveţi speranţe mari, știu că după ani de deziluzii timpul nu mai are răbdare și că aveţi așteptări de la mine. Le înţeleg și încerc să răspund la ele. Poate nu în modul consacrat în ultimii 25 de ani în politica românească. Dar cu siguranţă voi răspunde la ele în modul meu, pe care îl cunoașteţi deja și pentru care mi-aţi acordat încrederea: păstrând niște principii și valori și onorând promisiunea de a face o altfel de politică”, a ţinut să afirme Klaus Iohannis.

Şeful statului a menţionat că unul dintre drepturile fundamentale este acela de a alege şi a fi ales şi a adăugat că nu întâmplător a susţinut schimbarea legislaţiei electorale.

”Acesta este un prim pas în reformarea instituţiilor politice. Esenţial, dar nu suficient. Efortul modificărilor legislative va trebui dublat de reformarea internă a partidelor și de alt mod de selecţie. Tocmai de aceea, nu voi înceta să vorbesc public despre nevoia de a avea oameni politici integri, bine pregătiţi şi care înţeleg că sunt în serviciul public. Îmi doresc să readucem onoarea și decenţa în politica românească. Acestea nu sunt lucruri care se pot scrie într-o lege sau impune de către cineva, ci ele se vor câștiga în timp prin efortul nostru comun și consecvent, al său, ca președinte și al celor care cred într-o altfel de politică”, a declarat şeful statului.

Klaus Iohannis i-a transmis primarului din Milano că acest oraş a fost, în afară de oraşul său, Sibiu, evident, unul din preferatele sale încă cu mult timp înainte să vină în vizită, în calitate oficială.

Mulţi dintre cei prezenţi astăzi aici vin din comunitatea românească din Milano, mulţi alţii vin din comunităţile româneşti din nordul Italiei. Dumneavoastră, domnule primar, conduceţi un oraş care de mult timp a înţeles că diversitatea etnică, culturală, religioasă, nu este o ameninţare, ci o şansă de dezvoltare. Vă doresc mult succes şi fiţi sigur că o să mai vin pe aici!”, i-a transmis Klaus Iohannis acestuia.