Acasă Alte comunitati Prezență românească la Forumul de mediere în arhitectură de la Varșovia

Prezență românească la Forumul de mediere în arhitectură de la Varșovia

Institutul Cultural Român de la Varșovia susține participarea președintei Asociației De-a Arhitectura, Mina Sava, la Forumul de mediere în arhitectură desfășurat la Varșovia, în perioada 19-21 aprilie 2024, organizat de Institutul Francez și Institutul National de Arhitectură și Urbanism din Polonia (NIAiU).

Evenimentul este adresat educatorilor, arhitecților, angajaților muzeelor și ai altor instituții culturale, profesori și alți experți în educație din Polonia. „Forumul pentru educație în domeniul mediului construit. Experiențe internaționale” este o nouă inițiativă care va reuni pentru prima dată profesioniști francezi, polonezi și români implicați în educația privind arhitectura, urbanismul și mediul înconjurător, în special pentru publicul tânăr. Limba de lucru este engleza.

Participanții vor lua parte la prezentarea de studii de caz și la ateliere, vor învăța, se vor inspira reciproc și vor căuta împreună cele mai bune soluții pentru a sensibiliza copiii și tinerii cu privire la cultura arhitecturală și urbanistică și la problemele de mediu indisolubil legate de aceasta. Forumul va avea rezultate concrete: prototipuri de instrumente și activități educaționale specifice, care vor putea fi puse în aplicare în viitor.

Forumul este pregătit de reprezentanții unor instituții franceze de prim rang, cu o tradiție îndelungată în domeniul activităților de educație în domeniul mediului construit: Centre Pompidou, „arc en rêve” din Bordeaux, Réseau des maisons de l’architecture. Lor li se alătură asociația românească „De-a Arhitectura” și Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA), prin arhitecta Mina Sava.

Mina Sava a absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Din 2002, este arhitect partener fondator al biroului A Stil, împreună cu care a câștigat mai multe premii la concursuri de arhitectură. Este membră fondatoare a Ordinului Arhitecților din România (OAR). Este fondatoare și președintă a Asociației „De-a Arhitectura” din 2013, prima echipă din România care dezvoltă și promovează educația în domeniul arhitecturii și al mediului construit pentru copii și tineri în școli. Este delegată a Ordinului Arhitecților din România la Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA) pentru Programul de lucru Arhitectură și Copii, unde este co-directoare din 2023.

Mina Sava va prezenta programele educative și abordărilor Asociației „De-a Arhitectura”, precum și „Carta pentru educația în domeniul mediului construit pentru copii și tineri” a UIA – un document-cadru de orientare și îndrumare pentru guverne și autorități, precum și pentru toți partenerii care finanțează, creează și implementează educația în domeniul mediului construit și al arhitecturii.

Asociația De-a Arhitectura este o comunitate de profesioniști în domeniul mediului construit și profesori care modelează un viitor mai bun prin educație în arhitectură pentru copii, tineri și adulți. Programele asociației încurajează creativitatea și inovația și îi ajută pe copii să se pregătească pentru lumea reală. Într-un deceniu, proiectele asociației au avut peste 30 000 de beneficiari, elevi din România, cu ajutorul a peste 1000 de profesori și 1000 de arhitecți voluntari. Programele educative se desfășoară în special în școli, sub forma unor cursuri opționale, dar și în muzee și în cadrul unor evenimente de arhitectură și design.

Institutul Cultural Român de la Varșovia este partener al evenimentului.

Principalii organizatori ai Forumului sunt Institutul Francez din Polonia și Institutul Național (polonez) de Arhitectură și Urbanism (NIAiU). Proiectul a fost subvenționat de către Institutul Francez din Paris și beneficiază de sponsorizare din partea Saint-Gobain Polska.