Prim-ministrul Florin Cîțu, întrevedere cu secretarul pentru Energie al SUA, Jennifer Granholm,...

Prim-ministrul Florin Cîțu, întrevedere cu secretarul pentru Energie al SUA, Jennifer Granholm, la Kiev

DISTRIBUIȚI

Prim-ministrul Florin Cîțu a efectuat la 23 august 2021 o vizită în Ucraina, la Kiev, pentru a participa la Summitul de lansare a Platformei Internaționale Crimeea, inițiativă a Ucrainei menită să consolideze politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea. În delegație a participat și ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu.

În cadrul Summitului, prim-ministrul român a susținut intervenția națională, ocazie cu care a anunțat asocierea României la Platforma Crimeea și a reiterat sprijinul constant al țării noastre pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și angajamentul ferm față de politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea.

Totodată, prim-ministrul Cîțu a exprimat sprijinul României pentru aspirațiile europene și euroatlantice ale Ucrainei și a arătat că realizarea acestora trebuie susținută de un proces de reformă care să aducă beneficii pentru toți cetățenii ucraineni, inclusiv cei de etnie română. Prim-ministrul României a menționat că amenințările și provocările externe pot fi mai bine gestionate dacă statele acționează pentru soluționarea problemelor bilaterale.

În marja Summitului, prim-ministrul Florin Cîțu a avut o întrevedere cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal, ocazie cu care a reiterat disponibilitatea României de a avansa cooperarea bilaterală, inclusiv prin organizarea în acest an a unei noi sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale privind cooperarea economică, industrială și tehnico-științifică. Totodată, cei doi premieri au exprimat dorința de a impulsiona cooperarea sectorială, cu prioritate în domeniul transporturilor și infrastructurii și pentru deschiderea punctelor de trecere a frontierei comune. În acest context, a exprimat dorința României de a fi asigurată respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române.

Tot în marja Summitului, premierul Florin Cîțu a avut o întrevedere cu secretarul pentru Energie al SUA, Jennifer Granholm. În cadrul discuțiilor, au fost abordate aspecte de interes comun pentru impulsionarea implementării Acordului interguvernamental România – SUA în domeniul energiei nucleare, precum și a cooperării bilaterale în ceea ce privește utilizarea noilor tehnologii în domeniul energiei nucleare civile.

Platforma Internațională Crimeea este o inițiativă recentă a Ucrainei menită să consolideze politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea și, în ultimă instanță, să faciliteze revenirea Crimeii în componența Ucrainei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.