Acasă Cultura / Culte Prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans a discutat cu liderii religioși despre „Viitorul Europei:...

Prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans a discutat cu liderii religioși despre „Viitorul Europei: abordarea provocărilor prin acțiuni concrete”

sursa foto: Comisia Europeană

O reuniune la nivel înalt cu tema „Viitorul Europei: abordarea provocărilor prin acțiuni concrete”, la care au participat opt reprezentanți ai organizațiilor religioase din întreaga Europă a fost găzduită zilele trecute de Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene.

Europa găzduiește numeroase culturi religioase, fiecare cetățean european având dreptul de a-și practica credința în pace și securitate. În perspectiva alegerilor europene de anul viitor, Comisia Europeană va continua să ia poziție împotriva oricărei forme de discriminare sau a oricărui tip de atac la care ar putea fi expuse comunitățile lor. Anul viitor, toți cetățenii europeni vor avea șansa de contribui la viitorul nostru comun prin prezentarea la urne; prin urmare, i-am invitat pe participanții la reuniunea de astăzi să se implice activ în procesul politic și să își încurajeze comunitățile să facă același lucru. Deși culturile noastre religioase pot fi diferite, valorile noastre, inclusiv angajamentul nostru în favoarea democrației și a egalității, sunt universale”, a afirmat prim-vicepreședintele Timmermans.

Reuniunea din acest an a avut ca bază pe întâlnirea la nivel înalt cu liderii religioși din 7 noiembrie 2017 dedicată viitorului Europei și modului în care se poate dezvolta o Uniune efectivă și bazată pe valori. Au fost discutate principalele provocări de politică cu care se va confrunta Europa în următorul an, precum și pe perspectivele pentru viitor, dincolo de alegerile pentru Parlamentul European. De semenea, participanții au discutat în special despre modul în care UE abordează migrația, integrarea socială și durabilitatea modului nostru de viață.

Aceasta a fost cea de-a 14-a reuniune anuală la nivel înalt cu liderii cultelor religioase organizată de Comisie.

Începând din 2009, dialogul cu bisericile, organizațiile religioase, filosofice și neconfesionale este consacrat în Tratatul de la Lisabona (articolul 17 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene). Președintele Juncker i-a încredințat acest dialog prim-vicepreședintelui Timmermans.

În cadrul reuniunilor anterioare, participanții au analizat viitorul Europei în contextul mai multor provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană, în special migrația, terorismul și integrarea. De asemenea, aceștia au subliniat necesitatea definirii unor valori comune care să stea la temelia Uniunii și a găsirii unor modalități concrete pentru o bună utilizare a acestor valori.

Cartea albă prezentată de Comisia Europeană la 1 martie enumeră câteva posibile scenarii pentru viitorul Europei, care se va confrunta cu multe provocări – de la globalizare și impactul noilor tehnologii asuprea societății și pieței forței de muncă, până la probleme de securitate și de extindere a populismului. În Cartea Albă, Comisia a formulat cinci direcții în care s-ar putea îndrepta Uniunea, în funcție de alegerile viitoare.

Documentul reprezintă doar o bază pentru discuții, iar dezbaterile pe această temă de-abia au început. În ziua de 25 martie, liderii Uniunii Europene s-au întâlnit la Roma pentru a sărbători a 60-a aniversare a Tratatelor de la Roma și pentru a discuta despre realizările trecutului, dar mai ales despre cum poate și cum ar trebui să arate viitorul nostru. Ulterior, au fost publicate cinci documente de reflecție prin care s-au lansat dezbateri pe temele esențiale pentru Europa zilei de mâine.

Se lucrează intens la conturarea unui plan, a unei viziuni și a unei căi de urmat care să poată fi propuse cetățenilor europeni înainte de alegerile pentru Parlamentul European, din iunie anul viitor.

Dialogul religios a fost creat la începutul anilor 1990 de către președintele Comisiei Europene, Jacques Delors. Recunoaște contribuția specifică a bisericilor, organizațiilor religioase și neconfesionale pentru societate.

La 2 octombrie 2017, domnul Vincent Depaigne a fost numit în calitate de coordonator al dialogului dintre Comisia Europeană și biserici, asociații sau comunități religioase, precum și organizații filosofice și neconfesionale, urmând ca doamna Katharina von Schnurbein, care a îndeplinit această funcție din ianuarie 2012 până în iulie 2017.

Prin Tratatul de la Lisabona, dialogul dintre instituțiile și bisericile europene, asociațiile sau comunitățile religioase, precum și organizațiile filosofice și neconfesionale are un temei juridic în articolul 17 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

 

La reuniune au participat

  • Mitropolitul ATHANASIOS de Achaia, Reprezentant Permanent al Bisericii Greciei pe lângă Uniunea Europeană
  • Imam Khalid BENHADDOU, moscheea El Fath, Gent, Belgia
  • Episcopul Mariano CROCIATA, episcop de Latina, prim-vicepreședinte al Comisiei Episcopatelor Uniunii Europene (COMECE)
  • Rabinul Albert GUIGUI, rabin-șef al orașului Bruxelles și reprezentant permanent în cadrul Conferinței rabinilor europeni
  • Episcopul Antoine HEROUARD, episcop adjunct la Lille, președintele Comisiei pentru afaceri sociale din cadrul Comisiei Episcopatelor Uniunii Europene (COMECE)
  • Episcopul Robert INNES, episcop anglican în Europa
  • Dr. Frank JULY, episcop de Wuerttemberg, Biserica Evanghelistă din Germania [Evangelische Kirche in Deutschland (EKD)], președinte al Comisiei EKD privind Europa
  • Pastorul Christian KRIEGER, președinte al Bisericii Protestante Reformate din Alsacia și Lorena, Președintele Conferinței Bisericilor Europene (CEC)