Prima ediție a „Festivalului folcloric al românilor din Ucraina”

Prima ediție a „Festivalului folcloric al românilor din Ucraina”

Pe 19 și 20 iunie 2016 în Sudul Basarabiei (regiunea Odesa) va avea loc prima ediție a „Festivalului Folcloric al românilor din Ucraina””. În program vor evolua ansambluri folclorice românești reprezentative din toate cele trei regiuni din Ucraina și interpreți de muzică populară românească din Republica Moldova.

Participă ansamblul de dansuri “MĂRŢIŞOR” acompaniat de orchestra “TRANDAFIR” din Voloca (Nordul Bucovinei, regiunea Cernăuți), grupul folcloric “SPERANŢA” din Slatina (Solotvino, Maramureșul istoric regiunea Transcarpatică), ansamblul folcloric “DOR BASARABEAN” din Erdek-Burnu (Utkonosovka, Basarabia Istorică, regiunea Odesa).

Cele două reprezentații folclorice se vor desfășura pe scena Palatului de Cultură „Taras Șevcenko” din Ismail duminică, 19 iunie și se vor încheia cu un concert extraordinar pe scena Casei de Cultură din Utkonosovka luni, avându-i ca protagoniști pe artiștii români de dincolo de Prut Maia Iliuț, Tudor Ungureanu și Ansamblul etno-folcloric „Ștefan Vodă” din Căpriana. De asemenea, sunt planificate parade ale portului popular românesc în preajma spectacolelor.

Prezența pe aceeași scenă a ansamblurilor folclorice românești reprezentative din toate cele trei regiuni din Ucraina este o premieră și are ca scop prezentarea valorilor populare și a specificului românesc local al fiecărei zone, precum și apartenența acestora la aceeași spațiul cultural românesc. Evenimentul este organizat de ICR în parteneriat cu Asociația National-Culturală a Românilor din Regiunea Odesa “Basarabia”.