Acasă Alte comunitati Prima linie şi platformă online pentru copiii rămaşi acasă. Klaus Iohannis: ”Suntem...

Prima linie şi platformă online pentru copiii rămaşi acasă. Klaus Iohannis: ”Suntem datori la un efort comun”

Prima linie telefonică și platforma online în sprijinul copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate au fost lansate, astăzi, la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui României Klaus Iohannis.

 “Prea mulți copii cresc azi în România lipsiți de afecțiunea și îndrumarea părintească, iar consecințele pe termen lung pentru dezvoltarea lor sunt majore. De aceea, aș spune mai degrabă că este un moment al adevărului și al acțiunii responsabile. Modul în care știe să aibă grijă de copiii ei spune multe despre o societate și despre viitorul ei. După generația care a avut de înfruntat lipsa de libertate în perioada comunistă, după generația care a suportat costurile tranziției, după cea care a plătit din buzunar ieșirea din criza economică, nu vreau să avem o altă generație de sacrificiu – aceea a copiilor care cresc singuri, departe de părinții lor. Aceștia nu trebuie să plătească prețul emoțional și social al unui context care a obligat milioane de români să caute o viață mai bună în afara granițelor”, a subliniat Klaus Iohannis.

Proiectul Organizaţiei ”Salvaţi Copiii” urmăreşte reducerea impactului negativ al migraţiei economice a părinţilor asupra copiilor rămaşi acasă prin: servicii pentru 1.280 de copii şi 720 de părinţi/ persoane în grija cărora au rămas copiii, în 16 centre de zi; crearea liniei telefonice Help-Line pentru a oferi consiliere copiilor şi persoanelor în grija cărora au rămas aceştia şi pentru a-i îndruma către diverse servicii; suport pentru aplicarea legislaţiei, identificarea, îndrumarea şi oferirea de servicii pentru copii, prin intermediul unui grup naţional şi a unor grupuri locale de lucru.

Aceste servicii vizează creşterea nivelului de conştientizare asupra liniei telefonice Help-Line, efectelor migraţiei părinţilor asupra copiilor rămaşi acasă şi obligaţiilor legale ale părinţilor în ceea ce priveşte migraţia pentru muncă, prin intermediul unei platforme online, a unor campanii şi evenimente locale şi naţionale.

Pe termen scurt se impun răspunsuri rapide. Acești copii au nevoie de noi azi. Suntem datori la un efort comun al instituţiilor cu atribuţii în domeniu, al autorităţilor responsabile de protecţia familiei şi copilului, al școlilor, al comunităților locale și al societății civile, pentru ca ei să nu fie afectați pe termen lung. Cred în importanţa unor reţele de suport, cu persoane din afara familiei – profesori, asistenţi sociali, consilieri şcolari, psihologi – care să preia o parte din atribuţiile părinţilor în domeniul performanţei şcolare, care să îi motiveze și încurajeze pe copii și să se asigure că aceștia sunt pe deplin integrați. De asemenea, comunicarea permanentă dintre şcoală şi părintele rămas în ţară este esențială”, a mai adăugat preşedintele României.

Klaus Iohannis consider că nu doar acești copii trăiesc o dramă, ci și părinții lor: “Pe termen lung, reducerea și stoparea acestui fenomen este în strânsă legătură cu investiția în sănătate și educație, cu dezvoltarea economică și cu toate acele măsuri care îi pot face pe români să rămână ori să se întoarcă acasă. Astăzi facem un pas în sprijinul copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în afara granițelor.Veți găsi în mine întotdeauna un partener!”.

Organizaţia Salvaţi Copiii implementează în perioada 1 ianuarie 2015 – 30 septembrie 2017 un nou proiect destinat copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, Protecţie şi educaţie pentru copiii afectaţi de migraţia pentru muncă în străinătate, prin centre de zi.

salvati copiiiServiciile pentru copii şi persoanele în grija cărora au rămas aceştia sunt oferite în cadrul a 16 centre locale din 15 oraşe din România: Bucureşti, Piteşti, Mangalia, Târgovişte (2 centre), Craiova, Reşiţa, Timişoara, Lupeni, Petrila, Braşov, Piatra Neamţ, Sighişoara, Negreşti, Iaşi şi Suceava.

Copiii beneficiază de consiliere socială şi psihologică menite să-i ajute să depăşească perioada dificilă a separării de părinţi, de suport şcolar, activităţi de socializare şi de petrecere a timpului liber, iar persoanele în grija cărora au rămas/părinţii acestora beneficiază de servicii de consiliere psihologică, socială şi legală.