Prima revistă de cultură românească ajunge în casele comunităţii: Vom pune umărul...

Prima revistă de cultură românească ajunge în casele comunităţii: Vom pune umărul la consolidarea românismului!

Asociația Banat Cult din Almăj a distribuit marți primul număr al revistei de cultură și spiritualitate românească ”Românii din Timoc” membrilor minorității românilor din Serbia de nord-est.Potrivit romanialibera.ro, este pentru prima oară când o publicație scrisă de și pentru românii din Timoc, Morava și sudul Dunării, reușește să ajungă în casele unei părți din cei 300.000 de români care trăiesc în aceste regiuni istorice.

Noutatea este că articolele revistei sunt elaborate păstrându-se forma graiului românesc conservat de mii de ani în aceste zone. Ele reflectă viața cotidiană a comunităților locale de români, obiceiurile și tradițiile acestora, a precizat Rancu.

Potrivit sursei citate, revista ”Românii din Timoc” și-a asumat responsabilitatea de a culege în paginile sale material folcloric și de a fi continuu în dialog cu cititorii săi.

Deși redacția se află în satul Șopotul Vechi din Banatul Românesc, avem create punți de legătură trainice și permanente cu minoritatea românească din Serbia de nord-est, a spus Rancu.

În opinia sa, revista va contribui la stoparea curentului vlah și a ascensiunii limbii vlahe, care în ultimii doi ani ”au dus la afectarea unității românilor din această parte a Serbiei”.

”Ne alăturăm astfel altor entități culturale din România care dezavuează fenomenul vlahismului și vom pune umărul la consolidarea românismului, continuând să tipărim revista și să o distribuim tuturor vorbitorilor de limba română, indiferent dacă își zic români, rumâni sau vlahi”, a explicat prof. Gheorghe Rancu.