Prima româncă pilot de monopost din lume, la 16 ani

Prima româncă pilot de monopost din lume, la 16 ani

Alexandra Marinescu (ROU) Falcon Motorsport MSA Formula

Alexandra Marinescu este la 16 ani prima româncă pilot de monoposturi şi totodată una dintre puţinele fete care concurează în sporturile cu motor la nivel mondial. Pilotul român a debutat în Formula 4 în 2015, când pentru prima dată a fost permisă participarea în campionat a piloţilor în vârstă de 15 ani, ca urmare a unor modificări în regulamentul competiţiei.

Alexandra a semnat cu echipa britanică Richardson Racing pentru a participa în cea de a doua jumătate a Campionatului Britanic de Formula 4 din acest sezon, începând cu rundă din acesta săptămână de la Snetterton, se arată într-un comunicat de presă, citat de Ziarulromanesc.net.

Contractul îi va oferi posibilitatea de a lua parte la cinci etape de campionat, fiecare dintre acestea având câte trei curse.

Monopostul pe care îl va conduce are un sașiu monococa din fibră de carbon, construit de producătorul francez Mygale, echipat cumotor Ford EcoBoost de 1.6 l ce dezvolta maximul permis de 160 CP.

Alexandra dorea să se înscrie în campionatul Britanic încă de anul trecut, însă lipsa sponsorilor a ţinut-o departe de pista timp de aproape 18 luni, se mai arată în comunicat.

„Testele au decurs bine şi nu a durat foarte mult până când am redevenit rapidă pe circuit, aşa cum am crezut iniţial că se va întâmpla din cauza faptului că am stat departe de curse timp de aproape 18 luni”, a declarat Alexandra Marinescu.

„Cred că am reuşit să stabilesc şi o legătură bună cu echipa într-un timp scurt, ceea ce este extrem de important. Echipa mi-a oferit tot sprijinul şi mi-a dat o maşină competitivă, ceea ce îmi dă încredere pentru primul weekend competiţional”, a mai spus pilotul român.

Sunt conştientă că nu voi lupta pentru victorii în această jumătate de sezon pentru că acesta ar fi un obiectiv ireal la momentul de faţă. Ceea ce urmăresc este să îmi îmbunătăţesc performanţa în cursă şi să ajung în postura în care să fiu în măsură să lupt pentru poziţii la mijlocul clasamentului. Dacă vom ajunge aici până la finalul sezonului, consider că am făcut o treabă excelentă”, a continuat Alexandra Marinescu.

Echipa Richardson Racing a participat la două sezoane de Formula 4 în 2014 şi 2015, însă şi-a petrecut prima jumătate din acest sezon evaluând potenţiali piloţi, unul dintre aceştia fiind chiar Alexandra.

Gwyn Richardson, managerul Richardson Racing, spune că echipa sa este impresionată de Alexandra: „Încă învaţă şi este practic o activitate în desfăşurare, însă Alexandra a condus foarte bine în teste şi a demonstrat cât este de talentată. Ritmul ei a fost unul bun raportat la timpii pe care i-au realizat piloţii cu mai multă experienţă decât ea.”

Alexandra s-a declarat mulțumită că și-a atins principalul obiectiv al primei sale participări într-o etapă completă de Formula 4 și anume acela de a marca trei clasări solide, lipsite de incidente.