Acasă Stiri Prima ședință comună a Guvernelor României și Regatului Spaniei, găzduită la Castellón...

Prima ședință comună a Guvernelor României și Regatului Spaniei, găzduită la Castellón de la Plana

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă va participa miercuri, 23 noiembrie 2022, împreună cu mai mulți membri ai Cabinetului, la prima ședință comună a Guvernelor României și Regatului Spaniei, găzduită la Castellón de la Plana.

         „Ședința comună a guvernelor român și spaniol marchează un moment cu valențe simbolice sporite, dintr-o dublă perspectivă. Este prima reuniune interguvernamentală comună, prefigurând și aniversarea, în 2023, a 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic româno-spaniol. Dincolo de a fi un partener strategic, Spania este și un prieten apropiat al României. De-a lungul anilor, am reușit să construim o relație bazată pe încredere reciprocă, pe un dialog politic substanțial, dinamic și pe o abordare constructivă și deschisă. Avem o cooperare economică și sectorială dinamică și diversă. România și Spania au și abordări similare pe mai multe dosare strategice în context UE și NATO. În plus, legăturile noastre sunt și mai strânse datorită comunității foarte puternice, bine integrate și foarte active de aproape 1 milion de români care contribuie la dezvoltarea societății și economiei Regatului Spaniei„, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

În marja ședinței comune  vor fi semnate și o serie de Memorandumuri de Înțelegere privind cooperarea sectorială  în arii, precum muncă și protecție socială, consultări politice în domeniul afacerilor externe, pregătirea diplomaților, cultură, cooperarea în situații de urgență, agricultură și sănătate.

În cadrul vizitei, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă se va întâlni cu reprezentanți ai comunității românești din orașul gazdă al reuniunii celor două Guverne.

Alături de șeful Executivului, la ședința comună a Guvernelor român și spaniol România va fi reprezentată de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.