Primari din România și Republica Moldova se reunesc la Chișinău

Primari din România și Republica Moldova se reunesc la Chișinău

sursa foto: calm.md

Zeci de primari din România și Republica Moldova se vor reuni la Chișinău vineri, 11 mai, pentru a discuta aspecte ale consolidării procesului de cooperare și schimb de experiență între colectivitățile locale din România și Republica Moldova, cu ocazia Adunării Generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova. La ședință sunt așteptați să participe și demnitari din cele două state.

Asociația Comunelor din România (ACoR), alături de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a fondat în anul 2013 Consiliul Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM), în scopul impulsionării relațiilor dintre colectivitățile locale din România și Republica Moldova. Rezultatul colaborării dintre ACoR și CALM sunt cele peste 100 de înfrățiri între unitățile administrativ-teritoriale din România și Republica Moldova. De asemenea, în această perioadă a fost modificat cadrul legal din România, în vederea acordării dreptului APL din România să finanțeze direct, din contul bugetelor locale, proiecte și activități în localitățile înfrățite din Republica Moldova.

România este unul dintre cei mai fideli și mai mari susținători ai colectivităților locale din Republica Moldova. Doar în ultimii ani, prin suportul direct  al României, în Republica Moldova au fost implementate activități și proiecte majore la nivel național și, în special, la nivel local. Urmare a acestor investiții, au fost reparate sute de grădinițe și școli, restabilite obiecte de infrastructură rutieră și aprovizionare cu apă, realizate diverse proiecte culturale etc. La Adunarea generală a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova vor fi trecute în revistă rezultatele colaborării celor două asociații ale primarilor din România și Republica Moldova și vor fi trasate prioritățile pentru perioada următoare.