Acasă Cultura / Culte Primul acord cultural între România şi Sfântul Scaun: E foarte important să...

Primul acord cultural între România şi Sfântul Scaun: E foarte important să arătăm că aceşti români au o istorie!

Ministrul culturii, Vlad Alexandrescu, a semnat, la Vatican, cu preşedintele Consiliului Pontifical al Culturii, primul acord cultural între România şi Sfântul Scaun. În cadrul vizitei de la Vatican, Vlad Alexandrescu a participat la audienţa generală a Papei Francisc şi a avut discuţii cu directorul Muzeelor Vaticane şi cu bibliotecarul Sfintei Biserici Romane.E primul act oficial semnat de cele două state. Dincolo de asta, o voinţă foarte mare de a face lucrurile împreună, de a schimba evenimente culturale, o prezenţă românească importantă în viitor la Roma, unde vă amintesc să avem o comunitate românească extrem de importantă. În general, în Italia, peste un milion de români lucrează şi trăiesc în Italia şi e foarte important să arătăm că aceşti români au o istorie, au o cultură din care vin, nobilă, care îi legitimează şi care îi recomandă în ţara lor gazdă”, a declarat Vlad Alexandrescu.

În cadrul întrevederii cu  Dario Franceschini, ministrul Bunurilor și Activităților Culturale și al Turismului din Italia s-a discutat  posibilitatea semnării unui parteneriat pe domeniul cinematografiei și primirea unei expertize în vederea modificării legii cinematografice din România.

Un punct important al întâlnirii l-a reprezentat problema salvării patrimoniului construit din țara noastră, Italia având o experiență îndelungată în intervențiile de urgență pentru patrimoniu: “Am discutat despre colaborarea româno-italiană în vederea realizării unui program special pentru patrimoniu cultural cu burse speciale pentru studenții români și stagii de formare pentru profesori. Dl Dario Franceschini s-a arătat interesat în a trimite o misiune de lucru a experților italieni de renume pentru punerea în siguranță a monumentelor în caz de hazard. S-a discutat și posibilitatea unui acord cu UNESCO pentru crearea unui task force național de intervenție asupra patrimoniului în caz de urgență și calamitate”, susţine Vlad Alexandrescu.

Acesta a mai anunţat că s-a analizat şi  posibilitatea inițierii unui program de traduceri ale operelor științifice românești în italiană și a operelor italienești în limba română:” Ne-am arătat interesanți de schimburi itinerante între muzeele românești și cele italiene. Totodată, am anunțat pregătirea Centenarului Marii Uniri și ne-am exprimat dorința ca Italia să fie o prezență în acest proiect național”.