Acasă Alte comunitati Primul Cannes românesc – Pădurea spânzuraților, prezentat la Bruxelles

Primul Cannes românesc – Pădurea spânzuraților, prezentat la Bruxelles

Foto: ICR

ICR Bruxelles, BOZAR și ULB organizează în 9 februarie a.c., la BOZAR, proiecția filmului Pădurea spânzuraților (r. Liviu Ciulei), peliculă care a primit prima distincție la Cannes pentru regie, pentru România în 1965.

Istoricul de artă Adrian Silvan-Ionescu, istoricul și criticul de film Bujor T. Rîpeanu, istoricul de film Marian Țuțui și istoricul de film Dominique Nasta vor dezbate în cadrul mesei rotunde cu titlul „Filmul Pădurea spânzuraților r.: Liviu Ciulei, reper pentru filmografia română în contextul modernității europene“ care precedă proiecția.

Prelegerile Pădurea spânzuraților – oglinda marelui război, susținută de Adrian Silvan-Ionescu, Românii transilvăneni în armata austro-ungară din Primul Război Mondial, susținută de Bujor T. Rîpeanu și Primul mare succes românesc la Cannes, susținută de Marian Țuțui vor fi însoțite de proiecții ale imaginilor din timpul filmului și ale celor care l-au inspirat pe Liviu Ciulei să le redea pe peliculă. Dezbaterea va cuprinde și prezentarea cărții Pădurea spânzuraţilor, oglindă a Marelui Război: 50 de ani de la premieră, 100 de ani de la subiect. Dominique Nasta va interveni în cadrul discuțiilor în calitate de specialist și va modera dezbaterea și sesiunea de întrebări-răspunsuri.

Evenimentele au loc încadrul programului-cadru “1918 European Dreams of Modernity. 100 years on.“ – cea mai amplă manifestare multidisciplinară internațională organizată de BOZAR în parteneriat cu statele central și est europene în anul Centenarului. Proiectul este realizat cu suținerea Centrului Național al Cinematografiei Române (CNC), al Arhivei Naționale de Film a României (ANF) și a Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu“ al Academiei Române (IIA).

Una dintre capodoperele cinematografiei româneşti, despre care mulţi au auzit, dar puţini îi cunosc valoarea, Pădurea Spânzuraţilor(RO, 1964, 158ʼ, O.V., st. EN), este o ecranizare a romanului omonim al scriitorulu Liviu Rebreanu (1855-1944)Filmul a fost realizat de reputatul regizor Liviu Ciulei, acesta alegând în rolul principal, cel al locotenentului Apostol Bologa, pe tânărul (pe atunci) actor Victor Rebengiuc, rol care l-a consacrat pe acesta în lumea cinematografului. Distribuţia este completată de însuși regizorul Liviu Ciulei (în rolul lui Klapka), actrița Ana Széles (Ilona) şi Ştefan Ciubotaraşu (Petre). Filmul spune povestea dificilă a unui etnic român care, ajuns în armata austro-ungară, refuză să lupte împotriva conaționalilor săi și se confruntă cu pedeapsa cu moartea. Primul Război Mondial. Este 1916 și Transilvania, o regiune cu populație mixtă, în care românii sunt majoritari, este încă parte a Imperiului Austro-Ungar. Statul independent român declară război Austro-Ungariei, o confruntare care se va încheia cu preluarea Transilvaniei de către România în 1918. Angajarea României în război ridică o serie de dileme morale pentru Apostol Bologa (Victor Rebengiuc), un tânăr locotenent de etnie română care a fost de ceva timp înrolat în armata austro-ungară și care este transferat la luptă în regiunea populată majoritar de oameni de aceeași etnie. Torturile morale ale lui Bologa încep odată cu numirea sa într-o Curte Marțială care condamnă un dezertor ceh și trebuie să supravegheze executarea, o experiență profund tulburatoare.