Acasă Alte comunitati Primul Ombudsman European, femeie

Primul Ombudsman European, femeie

 Emily O’Reilly (Irlanda) a fost aleasă ca Ombudsman european miercuri, cu 359 de voturi pentru, în vot secret. Ombudsmanul european investighează plângerile din partea cetățenilor europeni împotriva instituțiilor europene.

Emily O’Reilly este prima femeie aleasă în această funcție.

Patru candidați au participat la a doua rundă de vot, ca urmare a retragerii candidaturilor lui Markus Jäger și Alex Brenninkmeijer (din Germania și, respectiv, Olanda). În a treia rundă de vot, deputații au avut de ales între Ria Oomen-Ruijten (Olanda) și Emily O’Reilly (Irlanda), cele mai votate două candidate în a doua rundă, conform procedurii de vot. Ceilalți doi candidați au fost: Dagmar Roth-Behrendt (Germania) și Francesco Speroni (Italia).

Pe 18 iunie, toți cei șase candidați au fost intervievați de deputați în privința independenței, vizibilității și transparenței pe care le-ar putea oferi, într-o serie de audieri publice organizate de comisia pentru petiții.

Regulile UE prevăd că Ombudsmanul trebuie „să ofere toate garanțiile de independență”. Ombudsmanul este ales de obicei de Parlament prin vot secret la începutul fiecărei legislaturi. Emily O’Reilly a fost aleasă ca urmare a pensionării lui Nikiforos Diamandouros.

Rolul Ombusdmanului, creat în 1995, este de a investiga plângerile împotriva instituțiilor europene, inclusiv lipsa de transparență și refuzul de a oferi informații sau documente.