Acasă Asia Primul român pe ruta Nordica – Elbrus

Primul român pe ruta Nordica – Elbrus

Marți, 21 august 2018, la orele 5.30, alpinistul Filip Bacalu a atins vârful Elbrus (5.642 m) urmând ruta Nordica și a devenit astfel primul român care realizează această performanță.

Filip Bacalu este sportiv al Federației Române de Alpinism și Escalada, legitimat la Clubul Sportiv Montan Altitudine, profesor universitar și doctor în filologie, în vârstă de 42 de ani. Filip îmbină cariera profesională cu pasiunea montană. A “descoperit” munții înalți și alpinismul de altitudine târziu, însă, odată ce a făcut-o, a început o efervescentă activitate de antrenament sși i pregătire sportivă, urmată de ascensiuni ale culmilor montane. Circuitul 7 Munți din Grădina Carpaților este locul consacrat al antrenamentelor și deciziilor pentru expedițiile reușite ale lui Filip: cel mai înalt vârf din munții Atlas din Maroc, Toubkal (4167 m), cel mai înalt varf din Iran și cel mai înalt vulcan din Asia, Damavand (5671 m), iar acum, vârful Elbrus pe Ruta Nordică (5.642 m) din Rusia, ultimele două fiind parte din circuitul internațional 7 Volcanoes. Filip își duce pasiunea la un alt nivel și, așa cum în viața profesională “pune suflet” și se implică în  mod activ iîn procesul educațional al câtorva sute de studenți, înțelege să urce, treaptă cu treaptă, pe vârful munților înalți pentru a demonstra că imposibilul nu există.

Am venit aici să urc pe această rută indiferent cât de greu este sau îmi este”, spune el cu privirea fixată către culmea inzapezita. Și a reușit.

Ruta Nordică a muntelui Elbrus începe de la 2.500 m unde este tabara de bază, apoi se urcă până la 3.800 m unde este ultima tabără. De aici, fiecare își ia deciziile în legătură cu atacarea varfului aflat la o diferență de nivel de peste 1.800 m. Urcarea în ziua de vârf este dură, intensă, ritmul cardiac alert, oxigenul tot mai prețios, temerarii din ce în ce mai puțini, dar vârful mereu mai aproape. Fiecare pas este un efort de voință și o luptă cu propriile limite. Filip a atins vârful la ora 5.30, după un efort de 6 ore la temperatura de -16 grade și un vânt descurajant. Frumusețea peisajului la răsărit de soare, din cel mai înalt punct al Europei a fost, însă, inegalabilă, făcând ca orice efort să merite din plin. Într-un gest de onoare, Filip a legat un mic steag românesc pe vârful Elbrus.

Echipa se va întoarce în țară vineri, 24 august, pe Aeroportul Henry Coandă, la ora 18.00 cu zborul PC392 din Istanbul.