Producătorii moldoveni se pregătesc pentru standardele europene

Producătorii moldoveni se pregătesc pentru standardele europene

După semnarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv cu Uniunea Europeană producătorii moldoveni vor trebui să înceapă conformarea la standardele europene. Potrivit lui Vasile Bumacov, ministrul agriculturii și industriei alimentare din Rep. Moldova,  acest proces va dura o perioadă scurtă de timp, după care, cu ajutorul fondurilor europene, se va îmbunătăți calitatea produselor moldovenești. Vasile Bumacov a spus că producătorilor agricoli au început să  fie informați în legătură cu aceste condiții: ”Avem nevoie ca producătorii să se racordeze cerințelor pieței. Dacă vrem în Uniunea Europeană, trebuie să avem calitatea cerută acolo”. Acesta a adăugat că fără susținerea structurilor europene Republica Moldova nu va reuși să se conformeze acestor cerințe.

„Sunt responsabil de modul în care se vor simți întreprinderile noastre  după semnarea acordului. Am negociat foarte dur. Temporar, produsele agricole vor fi protejate, iar Uniunea Europeană va oferi fonduri de modernizare”, a spus Vasile Bumacov.

Expertul IDIS Viitorul, Viorel Chivrigă, a spus ca pentru conformarea produselor agricole moldovenești la standardele europene Republica Moldova trebuie să aibă un sistem serios de expertiză și tehnologie. „Pentru început, va apărea o competiție liberă. Cine nu poate să se conformeze înseamnă că trebuie să cedeze și să plece de pe piață”, a spus Viorel Chivriga. Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv va fi parafat la Summitul Parteneriatului estic de la Vilnius și face parte din Acordul de Asociere cu UE. Condițiile acestuia încă nu au fost făcute publice de autoritățti. Semnarea ambelor documente se așteaptă spre sfârșitul anului viitor.