Prof. Angel Tîlvăr, fost ministrul pentru românii de pretutindeni: ”Nu contează unde...

Prof. Angel Tîlvăr, fost ministrul pentru românii de pretutindeni: ”Nu contează unde trăim, odată fundamentată, limba română se ridică deasupra teritoriului geografic”

DISTRIBUIȚI

Limba română este astăzi la loc de cinste printre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Ca români, este de datoria noastră să arătăm cel mai înalt respect limbii noastre strămoșești prin a o vorbi corect și a-i învăța pe copiii noștri să facă la fel. De-a lungul timpului, mulți poeți și scriitori au încercat să definească limba română, dar una dintre cele mai frumoase descrieri ale limbii în care vorbim rămâne cea a poetului Nichita Stănescu: „Limba română este patria mea”, se arată în mesajul transmis cu ocazia Zilei Limbii Române de prof. Angel Tîlvăr, deputat, fost ministru delegat pentru românii de pretutindeni.

Limba română este vorbită de 28 de milioane de oameni, iar pentru 24 de milioane de persoane este limbă maternă. Studenţii străini, care şi-au făcut studiile în România, vorbesc și ei limba română.

În numeroase țări est-europene, limba română este predată la școală în comunitățile românești semnificative. Limba română este învățată ca limbă străină în instituțiile de învățământ din 43 de țări ale lumii şi este una dintre cele cinci limbi în care se oficiază servicii religioase în statul monastic Muntele Athos.

Nichita spunea că: “A vorbi despre limba în care gândeşti, a gândi – gândire nu se poate face decât numai într-o limbă – în cazul nostru a vorbi despre limba română este ca o duminică. Frumuseţea lucrurilor concrete nu poate fi decât exprimată în limba română. Pentru mine iarba se numeşte iarbă, pentru mine arborele se numeşte arbore, malul se numeşte mal, iar norul se numeşte nor. Ce patrie minunată este această limbă! Ce nuanţă aparte, îmi dau seama că ea o are!

Conform principiului european al unităţii în diversitate, construcţia identitară se face prin conştiinţa apartenenţei la o limbă și o cultură naţională. De aceea, rolul dascălilor este unul esențial în fundamentarea și dezvoltarea unei societăți sănătoase, prin contribuţia la formarea intelectuală a tinerilor, prin cultivarea limbii române și păstrarea identității  naționale în acest context actual extrem de dinamic.

Nu contează unde trăim, odată fundamentată, limba română se ridică deasupra teritoriului geografic, devenind moștenirea poporului român, transmisă prin viu grai sau prin scris tuturor urmașilor. Limba română este locul comun în care ne înțelegem cu părinții, frații și cunoscuții, este limba în care visăm, în care gândim, în care ne plângem dorurile și ne strigăm bucuriile.

31 August este ziua în care se cuvine să cinstim limba română, indiferent de colțul de lume în care ne aflăm, aducând un omagiu graiului și scrisului ce ne-au format şi şlefuit.

Sărbătoarea limbii române reprezintă un motiv de bucurie și emoție, dar și de cinstire a celor care au onorat-o și au făcut-o cunoscută. Limba română este limba lui Mihai Eminescu, a lui Nichita Stănescu, limba lui Constantin Brâncuși şi a lui Andrei Șaguna.

Pentru ei, pentru respectul tuturor strămoșilor, dar în primul rând pentru respectul de sine, s-o iubim, s-o prețuim, s-o vorbim corect, căci nu există nimic mai de preț decât graiul matern, comoara în care este păstrat sufletul nostru românesc, declară Angel Tîlvăr.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.