Prof Ion Iovcev: ”Situația creată în Chișinău se reflectă negativ și asupra...

Prof Ion Iovcev: ”Situația creată în Chișinău se reflectă negativ și asupra noastră”

Directorul Liceului Teoretic “Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, susţine că limba română este totul, este existența noastră ca neam.

“Limba Romănă pentru mine e totul, deoarece primele cuvinte le-am rostit în această limbă. Este limba lui Eminescu, a lui Vieru, a lui Blaga! Vorba poetului, “mai bine mut o viață întreagă, decât să-mi vorbiți în altă limbă!”. Doar și când vorbesc, și când plâng, și chiar când tac, tot în Limba Română o fac. Este o limbă atât de frumoasă, și-i stă frumos îmbrăcată doar în straile Latine! Dacă s-a ajuns să împuște în aceste Litere, atunci se poate înțelege pentru ce luptăm noi aici”, a declarat profesorul într-un interviu pentru România Liberă.

De asemenea, directorul Liceului Teoretic “Lucian Blaga” din Tiraspol susţine că  pe parcusul anilor, instituția pe care o conduce a trecut prin grele încecări și provocări: “Zilnic suntem stresati, nici nu știi la ce să te aștepți. Situația nu este mai bună nici azi. Practic, după cum ati spus, curtea școlii a fost trasformată într-un depozit de mașini vechi, ceea ce, într-adevăr, pune în pericol securitatea elevilor. Este imposibil de suportat zgomotul care se face în timpul reparațiilor, cât și gazele evacuate din țevile de eșapament. La scrisoarea noastră, în care vorbim despre problemele create de conducerea școlii sportive – noi închiriem clădirea – administrația locală ne-a răspuns sec, achitați doar pentru arenda clădirii, curtea aparține lor, adică școlii spotive. Apropo de banii pe care îi plătim, chiria pentru cei 935 de metri pătrați este de peste 25.000 de dolari, anual. La problemele pe care le avem, s-au mai adăugat și datoriile care s-au acumulat, din cauza ”menținerii cursului valutei naționale-rubla transnistreană”, în raport cu leul moldovenesc”.

Potrivit  lui Ion Iovcev în viitorul apropiat trebuie încheiat nou acord de chirie a spațiului unde activează liceul. “La demersul nostru, administrația orașului ne-a răspuns că acest lucru va fi posibil doar atunci când vom achita datoriile. Am primit o anchetă de la banca orășanească, cea care ne deservește. Anul acesta, au și introdus contul fiscal transnistrean pentru instituția noastră. Mă tem că, în acest condiții, să nu apară noi probleme. Sunt și multe alte încercări la care suntem supuși. Fiind în mijlocul acestor probleme, dupa cum menționați, ar trebui să avem un sprijin foarte mare din partea Republicii Moldova. Dar bine se știe care-i situația politică și economică în Moldova. Sprijinul din partea Ministerului Educației și a Biroului de Reintegrare al Republicii Moldova îl avem, însă ar fi putut fi mai mare. Repet însă, situația creată în Chișinău se reflectă negativ și asupra noastră”.