Profesori români din regiunea Cernăuţi în schimb de experienţă la Chişinău

Profesori români din regiunea Cernăuţi în schimb de experienţă la Chişinău

În perioada 12-13 noiembrie un grup de profesori de etnie română din regiunea Cernăuţi, membri ai ACDERU s-au aflat într-un schimb de experienţă în Republica Moldova. Cadrele didactice din Cernăuţi însoţite de Lilia Govornean, preşedinta ACDERU,  au vizitat orașul Chișinău şi mănăstirea Căpriana, comuna Boșcana (raionul Criuleni).

Întâlnirile cu personalităţile marcante ale Basarabiei, între care primarul de Chişinău – Dorin Chirtoacă, redactorul-șef al revistei săptămânale educativ-cognitive și literar-artistice pentru copii și adolescenți, ce se editează la Chișinău în limba română – Ion Anton, primarul comunei Boșcana – Svetlana Racul și mulți alții, au trezit emoţii pozitive, dar şi speranţe frumoase într-o colaborare în viitor în domeniul educaţional şi nu numai.

Momentul cel mai important pentru  membrii „Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina” a fost semnarea a două protocoale de colaborare cu privire la Proiectul Operaţional Comun „Schimb de experiență transforntalieră Ucraina – Republica Moldova”, informează BucPress. 

Proiectul are ca scop realizarea de shimburi educaționale, culturale, metodologice între părțile semnatare, identificarea unor oportunități de dezvoltare a dascălilor, cunoașterea spațiilor de învățământ, descoperirea și implementarea unor măsuri pentru dezvoltarea potențialului didactic, păstrarea și promovarea culturii, tradițiilor, obiceiurilor strămoşeşti.

Potrivit participanţilor la acest schimb de experienţă, cele două zile petrecute în capitala Republicii Modlova şi nu numai, au fost foarte interesante, sperând să dea roade bogate în cadrul proiectelor care vor fi derulate pe parcursul anilor.