Acasă Cultura / Culte Programe de mobilitate pentru elevii din România și Ucraina, pentru exersarea limbii...

Programe de mobilitate pentru elevii din România și Ucraina, pentru exersarea limbii materne

Foto: http://mon.gov.ua/

România și Ucraina vor lua în considerare posibilitatea creăƒrii unui program de schimb de elevi pentru studierea limbii ucrainene și limbii române în mediul lingvistic adecvat. Acest lucru a fost menționat în cadrul întrevederii dintre ministrul Românilor de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, și ministrul Educației și Științei din Ucraina, Lilia Hrinevici, potrivit http://mon.gov.ua.

Facem multe pentru a ne asigura cムtoate minoritățile din țara noastrムau ocazia de a se manifesta pe deplin. Legislația dvs. oferăƒ, de asemenea, numeroase oportunități pentru dezvoltarea culturalムechilibratムa tuturor locuitorilor din Ucraina. Cred cムar fi productiv pentru ambele păƒrți dacムcopiii din minoritatea ucraineanムdin România ar beneficia de practicムlingvisticムîn Ucraina, iar copiii din minoritatea româneascム(din Ucraina ar beneficia – n.r.) în România”, a spus ministrul Andreea Păstârnac.

De asemenea, ministrul român a remarcat preocuparea comunității românești pentru păƒstrarea dreptului la educație în limba românăƒ.

Poziția noastră este ca fiecare absolvent al școlii ucrainene sムaibムo bunムcunoaștere a limbii ucrainene. Predarea limbilor minoritare este consacratムîn Constituție și vom adera la aceasta, dar procentul studiilor ucrainene va crește – șansele educaționale ale copiilor minorității române din Ucraina depind de acest lucru. La urma urmei, făƒrムcunoașterea limbii ucraineneƒ este imposibil accesul în învățăƒmântul superior ucrainean și integrarea pe deplin în stat„, – a adăƒugat Lilia Hrinevici.

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, care se află într-o vizită oficială în Ucraina, a declarat pentru Radio România Actualități (RRA), că, la întâlnirile pe care le-a avut la Kiev cu ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Pavlo Klimkin, cu ministrul Educației, Lilia Hrinevici, și cu ministrul Culturii, Evhen Nișciuk, subiectele discutate au vizat, în primul rând, deschiderea următorului Centru de informare al României, la Solotvino (Slatina, Transcarpatia, n.red), programe educaționale și modul în care Bucureștiul și Kievul negociază cele două protocoale privind cooperarea în domeniul educației și al culturii.

Întrebată de realizatorul RRA dacă toate acestea acestea sunt elemente aflate în stadiul de intenție sau concretizarea lor se vede într-un orizont de timp apropiat, ministrul Andreea Păstârnac a răspuns: “Sperăm ca, în decurs de mai puțin de o lună, să deschidem Centrul de informare al României de la Solotvino, unde pregătirile sunt în fază finală. Am convenit astăzi cu ministrul de externe din Ucraina ca, în funcție de agenda sa diplomatică, să găsim o dată care să-i permită și acestuia participarea. De asemenea, în ceea ce privește un program în premieră, un program pilot de cooperare între școlile românești cu predare în limba ucraineană și școlile din Ucraina cu predare în limba română, încercăm să demarăm o cooperare. Sperăm ca aceasta să fie posibilă începând cu semestrul al doilea al anului viitor școlar”.

Trebuie să menționăm că au fost discuții extrem de aprofundate și, într-adevăr, oficialii ucraineni, în special ministrul Afacerilor Externe, cunosc extrem de bine situația comunităților românești. Am avut o discuție extrem de aplicată în ceea ce privește comunitățile din Maramureșul istoric și credem că urmează o perioadă cel puțin în ceea ce privește învățământul românesc din Ucraina, în condițiile în care această țară este preocupată de reformă și de descentralizare, învățământul românesc să continue să se extindă, iar discuțiile noastre au vizat situația unor școli din comune care urmează să fie incluse în noi programe educaționale datorită programelor de descentralizare din acest stat”, a mai spus oficialul român.

Totodată, întrebată de aşteptările pe care vizavi de întâlnirea cu comunitatea românească din Cernăuţi, Andreea Pâstîrnac a declarat: “Credem că, în primul rând, mergem cu un proiect concret, care este restaurarea și includerea în circuitul muzeal a Casei memoriale Aron Pumnul. A fost subiectul central al discuțiilor avute astăzi la Kiev și, pe lângă sprijinul pe care Guvernul României îl are în vedere pentru restaurarea acestui obiectiv istoric, trebuie să menționăm că și autoritățile centrale ucrainene doresc ca, printr-un protocol comun de cooperare, această casă memorială să fie parte a patrimoniului național atât ucrainean și, bineînțeles, al celui românesc.”