Acasă Cultura / Culte Proiect literar pentru micii scriitori români de pretutindeni

Proiect literar pentru micii scriitori români de pretutindeni

Portalul ”Literatură copii”, proiect dedicat micilor scriitori români de pretutindeni, a intrat în al cincilea an și continuă pe o perioadă nedeterminată, a declarat scriitorul Petre Crăciun, coordonatorul portalului special de literatură.

Beneficiarii sunt deja sute de copii, iar dacă adăugăm și micii cititori sunt câteva mii, a precizat Petre Crăciun, inițiatorul și coordonatorul proiectului.

În cadrul Târgului Gaudeamus, Editura Zorio a lansat ”Antologia concursului de creație literară pentru elevi — Tinere condeie”, care cuprinde texte deja consacrate ale micilor scriitori, selecția fiind făcută prin intermediul portalului „Literatură copii”, precum și prin intermediul Concursului național de creație literară „Tinere condeie”, inițiat de regretatul profesor Tudor Opriș.

Un copil care dorește să publice prin intermediul portalului special de literatură trebuie să trimită textul corectat, văzut atât de părinți cât și de profesorul de limba română, pe adresa de e-mail „literaturacopii@gmail.com”, alături de o mică prezentare a sa, datele de contact, o fotografie și numele profesorului îndrumător. Textul va fi publicat gratuit la secțiunea „Micul scriitor”, fiind ulterior promovat inclusiv pe Facebook. Proiectul caută astfel, potrivit lui Petre Crăciun, să suplinească și lipsa unor concursuri specializate pentru copii care scriu de la vârste foarte mici.

Vrem ca acei copii care au talent și care au ceva de spus să nu se piardă. Proiectul ”Literatură copii” deja intră în al cincilea an. Ne bucurăm foarte mult că de la an la an avem un număr tot mai mare de cititori și, ceea este și mai important, un număr și mai mare de copii care scriu. La toate întâlnirile pe care eu le am, în calitatea mea de scriitor pentru copii, caut și tinere talente, tinere condeie. Și mă ajută foarte mult lucrul ăsta, pentru că de doi ani de zile sunt și președintele Concursului național ‘Tinere condeie’, organizat de Ministerul Educației Naționale, concurs ajuns la 50-a ediție, cel mai vechi concurs din țară care descoperă an de an copii care au talent la literatură. Am reușit astfel să îmbin activitatea de la Portalul ‘Literatură copii’ cu cea de la concursul ‘Tinere condeie’ (…) De asemenea, în fiecare an apare o antologie de literatură pentru copii — ‘Tinere condeie’. Iată, sunt om fericit„, a subliniat scriitorul.

Acesta a arătat că există mulți copii care citesc, și, totodată, nu puțini sunt cei care scriu, unii având deja cărți publicate: ”Unii chiar sunt geniali, scriu foarte bine, citesc mult. În urma întâlnirilor pe care le am cu copiii, în România  și în afara țării, de fiecare dată ecourile sunt foarte bune — acești copii citesc și mai mult”, a adăugat Petre Crăciun.

Prin intermediul aceluiași portal, pot publica și adulții , obligatoriu pentru copii: „Trebuie să fie originale, să cultive frumosul, fără violență, fără injurii. Trebuie să oferim copiilor literatură de calitate, care să-i îndrepte către o viață frumoasă, liniștită„, a precizat Crăciun.

Articolul precedentS-au deschis înscrierile pentru competiția de scurtmetraje a Festivalului de Film LET’S CEE, ediția 2017
Articolul următorLegături mai strânse între România și Ucraina pentru reabilitarea infrastructurii transfrontaliere