Proiect muzical românesc la Roma

Proiect muzical românesc la Roma

Sâmbătă, 9 decembrie 2017, între 20:00 și 22:30, Accademia di Romania in Roma, alături de cele mai importante instituții de cultură din Roma, participă la ediția 2017 a proiectului Musei in Musica, un proiect cultural organizat de Primăria orașului Roma prin Zètema Progetto Cultura.

Astfel, Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti 110) își deschide porțile și invită publicul la o serie de evenimente organizate special cu această ocazie: ora 20:00 – Concert de colinde susținut de Grupul psaltic “Sf. Dionisie Exiguul” din Roma dirijat de Pr. Marian Jianu (Partea I). Concert organizat în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; ora 20:30 – “Tradiții românești de Crăciun” prezentate de Tatiana Covor, scriitoare/ziaristă; ora 20:50 – Concert de colinde susținut de Grupul psaltic “Sf. Dionisie Exiguul”din Roma dirijat de Pr. Marian Jianu (Partea a II-a). Concert organizat în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; ora 21:30 – Prezentarea expoziției«Muzica sferelor. Geometria secretă a picturii europene» a artistului Cristian Ungureanu.

Grupul psaltic “Sf. Dionisie Exiguul” din Roma e constituit din preoți și cântăreți ai bisericilor ortodoxe din Roma și împrejurimi. Încă de la momentul fondări acestui grup muzical psaltic membrii acestuia și-au propus să promoveze muzica bizantină, muzica Bisericii de Răsărit, cunoscută ca și muzică psaltică.

Cristian Ungureanu s-a născut în 1972, în România. După studii la fosta Academie de Arte « George Enescu » din Iași, se instalează în Italia unde expune în mai multe rînduri la Bolonia, Veneția și Verona. După șapte ani de cercetari și peregrinări artistice se întoarce în România și susține teza de doctorat «Dialog între sferă și cub. Geometria secretă a picturii europene» la Universitatea Națională de Artă din București (2010). Conferențiar la Universitatea Națională de Artă « George Enescu » din Iași, Cristian Ungureanu a devenit conducător de doctorat cu teza ”Compoziția geometrică din artele vizuale și valențele ei transdisciplinare”. Membru al CIRET Paris și artist recunoscut, Cristian Ungureanu a publicat mai multe cărți și articole de teoria artei, este autorul a peste 30 de expoziții personale și de grup în Italia, România, Rusia, Turcia și Franța.