Proiecte finanțate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni desfășurate în Transcarpatia

Proiecte finanțate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni desfășurate în Transcarpatia

Foto: Consulatul României la Solotvino

La data de 25 noiembrie 2017, în incinta complexului ”Diana” din localitatea Solotvino a avut loc seminarul intitulat: ”Publicația APȘA – prima publicație în limba română din regiunea Transcarpatia, Ucraina”, finanțat din fondurile Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

La acțiune au participat aproximativ 90 de persoane, primari, directori de școli, reprezentanți ai mediului asociativ românesc din regiune și invitați din România (jud. Timișoara, Cluj, Satu-Mare, Maramureș, Bihor). În deschidere a fost vernisată expoziția cuprinzând elemente din istoria publicației menționate, pentru ca ulterior să fie organizate dezbateri cu privire la rolul mass-media în comunitatea etnicilor români. În finalul acțiunii au fost semnate parteneriate cu redactori și colaboratori ai unor instituții de presă din România și Ucraina.

De asemenea, la data de 26 noiembrie 2017, în incinta aceluiași complex, a avut loc simpozionul internațional ”70 de ani de la deportarea românilor din Apșa de Jos, Transcarpatia, Ucraina”, de asemenea proiect desfășurat cu finanțare din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Manifestarea a debutat cu o evocare a evenimentelor care au condus la tragicele deportări din anul 1947, urmată de mărturiile copiilor supraviețuitorilor și dezbaterea evenimentelor dintr-o perspectivă istorică. A fost prezentată cartea cu titlul ”70 de ani de la deportarea românilor din Apșa de Jos, Transcarpatia, Ucraina”, autor Ion Botoș, cuprinzând o colecție de biografii a celor 20 de persoane deportate de către regimul totalitar, precum și documente cu valoare istorică din arhivele de stat ale Ucrainei.