Proiecte pentru copiii românilor din Grecia

Proiecte pentru copiii românilor din Grecia

sursa foto: Asociaţia Interculturală Româno Elenă DACIA

Copiii românilor din Grecia, înscriși la proiectele Asociației Interculturale Româno-Elenă ”DACIA” au participat sâmbătă, 24 octombrie, la două activități ale organizației. Potrivit unui comunicat de presă, ”micii școlari și elevii claselor primare din cadrul școlii noastre, care s-au înscris la Atelierele gratuite de meșteșuguri online, au participat la primele două cursuri online de pictură pe ceramică, oferite de Asociația ”Moara de Hârtie”. La proiectul sprijinit de Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni participă peste 400 de copii români din Grecia, Cipru, Belgia și Olanda.

Participanții la curs au primit din partea organizatorilor seturi de lucru, cu care au pictat pe vasele de ceramică motive tradiționale, elemente din natură sau au exprimat stări sufletești. Prin participarea la primul atelier de pictură pe ceramică, elevii au avut ocazia de a descoperi sau exersa o pasiune, au avut parte de o experiență frumoasă, interactivă, au învățat de la organizatori cum să combine culorile, precum și ce tehnici de lucru sunt folosite în cadrul picturilor tradiționale care se realizează pe obiecte ceramice. Aceste ateliere sunt o oportunitate de dezvoltare a creativității și îndemânării.

sursa foto: Asociaţia Interculturală Româno Elenă DACIA

În aceeași zi, elevii Școlii de Limba Română Dacia din Atena au marcat în avans cea de-a doua zi națională a Greciei – 28 octombrie – cunoscută ca Ziua Ohi (Aniversarea lui ”NU”), o sărbătoare națională în Grecia, Cipru și în toate comunitățile elene din diasporă, care comemorează atitudinea premierului grec Ioannis Metaxas (aflat la putere între 4 august 1936 – 29 ianuarie 1941), care a respins ultimatumul dat de dictatorul italian Benito Mussolini pe 28 octombrie 1940.

În cadrul lecțiilor deschise de istorie, profesorii au prezentat elevilor importanța acestei sărbători naționale, s-au vizionat înregistrări, s-a desenat drapelul și s-a intonat Imnul Greciei. – corespondență de la Daniela Popescu, Grecia