Acasă Italia Proiecte pentru tânăra generație din diaspora de mobilitate

Proiecte pentru tânăra generație din diaspora de mobilitate

Duminică, 22 iulie a.c. secretarul de Stat în cadrul Ministerului Românilor de Pretutindeni, Lilla Debelka, a participat la festivitatea de închidere a Școlii de Vară de la Rignano Flaminio din Italia.Potrivit comunicatului de presă, proiectul, finanțat de MRP, are drept scop cultivarea imaginii pozitive a României și întărirea sentimentului de apartenență la identitatea românească a tinerei generații de origine română din Diaspora. Realizarea proiectului nu ar fi fost posibilă fără implicarea și sprijinul Ieromonahului Ștefan (Victor Simion), egumenul Schitului Ortodox Român “Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, din localitatea Pian Paradiso, Civita Castellana, Italia.

Filosoful și scriitorul român, Vasile Conta, sublinia un fapt important: ”Dacă un popor nu are o tinerime entuziastă, cultă și cu dor de țară, e pierdut pentru totdeauna”.

Potrivit demnitarului român, rostul nostru este acela de a ține  trează dragostea copiilor și a tinerilor pentru națiunea română și de a le insufla, în fiecare zi, valorile poporului nostru, care a luptat pentru fiecare ideal social, politic și cultural. “Ministerul pentru Românii de Pretutindeni susține copiii și tinerii români din țară și din afara granițelor, considerând că aceștia reprezintă viitorul națiunii noastre și posibilitatea de a păstra obiceiurile și tradițiile, cultura și spiritualitatea românească”, a evidențiat secretarul de stat.

Proiectele și programele MRP organizate pentru tânăra generație din comunitățile românești și din diaspora de mobilitate sunt numeroase și, dintre acestea, amintim: programul de tabere ARC, incluzând ateliere de cultură şi civilizaţie românească, sesiuni de limba română, proiecţii de filme artistice şi documentare româneşti, ateliere de creaţie, vizite la obiective turistice, competiții sportive, proiectul ,,100 de eseuri pentru 100 de ani” care vizează promovarea și încurajarea folosirii limbii române de către tânăra generație, cunoașterea elementelor de istorie a românilor, de geografie a României și de cultură și civilizație românească prin desfășurarea unui concurs de eseuri.

În ideea continuării acțiunilor de bun augur pentru tineri, îi felicităm pe organizatorii acestei ediții a Școlii de Vară, dorindu-le să reediteze și cu alte ocazii această incursiune culturală, care prin atelierele și programul artistic organizate, conștientizează noua generație asupra importanței valorilor moștenite, care trebuie păstrate cu sfințenie.

“Vă mulțumim pentru invitația făcută și pentru ocazia de a participa la acest eveniment dedicat Centenarului și copiilor, care sunt speranța noastră de mai bine, viitorul nostru luminos”, a fost mesajul transmis de demnitar.

Printre participanți s-au numărat: Ambasadorul României în Republica Malta și San Marino, Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasadorul pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul de Malta, Excelența Sa, Liviu Petru Zăpîrțan și consilierul însărcinat cu afaceri a.i. al Republicii Moldova în Italia, doamna Lilia Ticu.