Proiecte transfrontaliere româno-ucrainene în domeniul sportului

Proiecte transfrontaliere româno-ucrainene în domeniul sportului

Instituția Prefectului – Județul Maramureș, Consiliul Județean Maramureș, Asociația Județeană de Fotbal Maramureș și Primăria Recea au organizat astăzi, vineri, 17 februarie, la Palatul Administrativ din Baia Mare, o întâlnire cu reprezentanți ai Administrației de Stat Transcarpatia și ai Federației de Fotbal din Transcarpatia, întâlnire ce a avut  drept scop semnarea unui protocol de colaborare în domeniul fotbalului între autoritățile din Maramureș și Transcarpatia.Protocolul prevede organizarea și desfășurarea unor proiecte comune transfrontaliere în domeniul fotbalului.

Astfel, din partea autorităților române au participat: prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, vicepreședintele Consiliului Județean, Lucian Morar, președintele AJF Maramureș, Cristian Balaj, senatorul Iustin Talpoș și primarul comunei Recea, Octavian Pavel. Partea ucraineană a fost reprezentată de: Ivan Duran, prim-adjunct al Administrației de Stat Transcarpatia și președintele Federației de Fotbal Transcarpatia, Victor M. Kachur, vicepreședinte al Federației de Fotbal Transcarpatia, Eduard Iltio, director executiv al Federației de Fotbal Transcarpatia, Renata Moish, șef al Departamentului Relatii economice externe, de investiții și cooperare transfrontalieră. Au fost prezenți, de asemenea, reprezentanți ai presei din ambele țări.

Se dovedește încă o dată că Maramureșul are o relație deosebită cu Transcarpatia. Nu este pentru prima oară când suntem parteneri în protocoale bilaterale, alături de Transcarpatia, pe diverse domenii. De data aceasta, este vorba despre un proiect de investiții în domeniul sportului. La nivelul județului Maramureș, este încă nevoie de investiții în sport, la fel și dincolo de Tisa, și ne bucurăm că autoritățile din Transcarpatia sunt alături de noi” a afirmat Prefectul Sebastian Mihai Lupuț.

Ivan Duran, președintele Federației de Fotbal Transcarpatia, a punctat faptul că autoritățile de dincolo de Tisa doresc ca românii, una dintre cele mai numeroase minorități din regiune, să se simtă în Ucraina ca acasă, de aceea colaborarea cu Maramureșul este esențială nu doar din punct de vedere politic, ci și uman.

De asemenea, el a arătat că problemele din domeniul sportului sunt cam aceleași în Transcarpatia și în Maramureș, în timp ce senatorul de Maramureș Iustin Talpoș a afirmat că speră ca protocolul să aducă beneficii tuturor, pentru că sportul este întotdeauna favorabil legării de prietenii.

În favoarea semnării protocolului s-a arătat și primarul comunei Recea, Pavel Octavian, care conduce localitatea cu cele mai mari investiții în domeniul sportiv din județ, iar după semnarea protocolului, autoritățile au participat la prima ședință de lucru comună.