Proiecţie românească la cinematograful Breitenseer Lichtspiele din Viena

Proiecţie românească la cinematograful Breitenseer Lichtspiele din Viena

Foto: ICR

Institutul Cultural Român de la Viena şi festivalul internaţional de film LET’S CEE organizează sâmbătă, 10 iunie, la ora 20.30 proiecţia filmului restaurat digital Directorul nostru (regia Jean Georgescu, 1955). Filmul va fi prezentat la cinematograful Breitenseer Lichtspiele din Viena (Breitenseer Str. 21, 1140 Viena) cu subtitrare în limba engleză.

Aspru criticat la lansare, pentru acurateţea cu care ironiza moravurile epocii sale, Directorul nostru este considerat în prezent una dintre cele mai importante producţii cinematografice româneşti din toate timpurile. Comedia satirică, în regia lui Jean Georgescu, îi are în distribuţie pe Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu-Birlic, Mişu Fotino, Radu Beligan, Iurie Darie, Puiu Călinescu şi Olga Tudorache. De asemenea, proiecţia de la cinematograful Breitenseer Lichtspiele se desfăşoară cu sprijinul Arhivei Naţionale de Filme.

Primul film cu adevărat disident al cinematografiei româneşti (…). Sub pretextul unei intrigi benigne, el reflectă alienarea malignă a veteranilor care şi-au pus idealurile la naftalină şi recurg la cochilia vechilor lozinci doar cât să se menţină la putere. Un tandem memorabil fac Giugaru, cu răscoliri greoaie de conştiinţă, şi Birlic, încercând să-şi înţeleagă rolul şi locul în intriga ce se ţese, poate cel mai uman portret satiric pe care l-a zugrăvit în activitatea sa cinematografică“. (Tudor Caranfil în Dicţionar universal de filme)

Institutul Cultural Român de la Viena a sprijinit prezenţa românească din cadrul festivalului internaţional de film LET’S CEE 2017, festival dedicat producţiilor cinematografice central şi est-europene. Au fost ecranizate în total 141 de filme, printre care producţii şi coproducţii cinematografice româneşti incluse în programul competițional, în secţiunea specială Focus România, dar şi în Best of Classics – secţiune dedicată filmelor de arhivă restaurate digital.