Proiectul „Descoperă și Cunoaște România”, ediția Centenar – final de etapă

Proiectul „Descoperă și Cunoaște România”, ediția Centenar – final de etapă

Prima etapă a proiectului „Descoperă și Cunoaște România”, ediția Centenar, dedicată românilor din toate comunitățile istorice s-a desfășurat în perioada 23-25 martie a.c.

Programul pregătit de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a cuprins vizite la monumente istorice și muzee și întrevederi cu reprezentanți ai autorităților centrale și locale. Cei 50 de etnici români din Ucraina – sudul Basarabiei au participat la festivitatea de deschidere de la Palatul Parlamentului, unde, ulterior, au beneficiat și de un tur clădirii, a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume. 

În cadrul conferinței de lansare, etnicii au primit un mesaj de bun venit din partea doamnei ministru Natalia-Elena Intotero și a domnului Dumitru Mergeani, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea. Până la finalul primei zile, participanții au vizitat Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, unde au admirat costume populare românești, construcții reprezentative provenite din importante zone etnografie, expoziții temporare realizate în parteneriat cu muzee și instituții culturale de prestigiu, construindu-și o imagine de ansamblu asupra vieții tradiționale românești. 

A doua zi a proiectului a cuprins o vizită la Consiliul Județean Dâmbovița, unde etnicii români din sudul Basarabiei au fost primiți de președinte Daniel Comănescu, deputatul Oana-Silvia Vlăducă și deputatul Georgeta-Carmen Holban. Ulterior, participanții, însoțiți de secretarul de Stat Veaceslav Șaramet, au vizitat Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”, Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni și Muzeului de Istorie. Ziua s-a încheiat cu o vizită la Mănăstirea Dealu, punându-se astfel accent nu doar pe latura culturală românească, ci și pe cea spirituală.

 Înainte de a se întoarce acasă, MRP le-a pregătit participanților ca destinație Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, unde au aprofundat subiecte precum biodiversitatea României, istoria umană, etnologia și mineralogia.

Celelalte etape ale proiectului „Descoperă și Cunoaște România”, ediția Centenar, dedicate tinerilor din comunitățile vor avea loc în perioada martie – decembrie 2018.