Propunere de înființare a unui grup de lucru la nivel european pentru...

Propunere de înființare a unui grup de lucru la nivel european pentru țările care au comunități semnificative de emigranți

La invitația ambasadorului Italiei în România, Excelența Sa Marco Giungi, ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, a participat, joi, 17 mai, la Consiliul General al Italienilor din Străinătate organizat la București, se arată într-un comunicat de presă.

Partea italiană a felicitat Guvernul României pentru inițiativa de a crea o instituție destinată exclusiv românilor aflați în afara granițelor, precizând că în momentul de față nu există o entitate de acest tip în Italia.

Având în vedere diaspora semnificativă din ambele state, discuțiile s-au concentrat pe inițierea unui schimb de bune practici pe tema migrației, mai ales în context Brexit. Totodată, luând în considerare preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019, s-a discutat despre posibilitatea înființării unui grup de lucru la nivel european pentru țările care au comunități semnificative de emigranți.

În acest sens, ministrul pentru Românii de Pretutindeni a asigurat partea italiană de întreaga disponibilitate a statului român în vederea sprijinirii comunităților româno-italiene, subliniind importanța derulării de campanii de informare privind procesul de integrare a cetățenilor în statul de reședință, precum și reîntoarcerea acestora în țara de origine.

Cu acest prilej, ministrul român l-a invitat pe Excelența Sa, Marco Giungi, să participe la Campania Națională „Informare acasă! Siguranță în lume!”.